Comuniştii vor majorarea pragului electoral. Liderul PL propune să-l mărească şi până la 15 %, formaţiunea liberală are un rating înalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii vor majorarea pragului electoral. Potrivit unui proiect înregistrat la secretariatul Parlamentului, fracţiunea PCRM propune ca pragul să urce de la patru la şapte la sută.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova  îşi doreşte ca, până la următoarele alegeri parlamentare, să fie majorat pragul electoral. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat pe 30 aprilie  de formaţiunea comunistă.

Potrivit proiectului, partidele politice vor trebui să acumuleze 7%, ca să poată trece de pragul electoral. Pe moment, acesta constituie 4%. 

Blocurile electorale formate din două partide, vor avea nevoie de 9%, ca să treacă limita, în comparaţie cu 7%. Pentru blocurile din trei partide şi mai multe formaţiuni – pragul ar urma să fie ridicat de la 9% la 11.
Pragul electoral urmează să rămână neschiombat pentru candidaţii independenţi şi anume de 2 %.

Liliana Palihovici, preşedintele interimar al Parlamentului a confirmat faptul că a fost înregistrat acest proiect de lege, dar a specificat că formaţiunea liberal-democrată, din care face parte, urmează să se expună pe marginea proiectului, prin intermediul unui comunicat de presă. „Proiectul de lege a fost distribuit deputaţilor şi urmează să fie analizat în cadrul Birourilor parlamentare, iar apoi dezbătut în cadrul şedinţei legislativului“, a mai menţionat Palihovici.

La rândul lui, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că nu vede vreo problemă în majorarea pragului electoral. „Să-l majoreze şi la 15, nu avem probleme. Noi avem rating înalt“, a comentat liberalul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite