Comratul critică decizia Chişinăului de a-l declara pe Rogozin persona non grata: „Nu este în interesul nostru să provocăm războaie diplomatice nejustificate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dmitryi Rogozin via Facebook
FOTO Dmitryi Rogozin via Facebook

Adunarea Populară a Găgăuziei (organul legislativ al autonomiei locale) a votat marţi, 19 septembrie, o Declaraţie prin care atenţionează Guvernul de la Chişinău că nu este în interesul Republicii Moldova provocarea unor „războie diplomatice nejustificate”, făcând referire la decizia MAE de a-l declara pe Dmitrii Rogozin persona non grata.

Deputaţii locali consideră că decizia de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin persona non grata nu corespunde realităţilor politice şi economice.

„Un număr mare de cetăţeni moldoveni şi în particular de locuitori ai Găgăuziei se află în momentul actual pe teritoriul Federaţiei Ruse cu scopul de a munci, se află în ospeţie la rude sau se află la studii. De asemenea, piaţa rusă este una strategică pentru ţara noastră”, se arată în textul Declaraţiei. 

Aleşii poporului din Găgăuzia afirmă că „pe noi cu Rusia ne unesc relaţii umanitare şi economice grandioase, care sunt rezultatul muncii comunce a părinţilor şi buneilor noştri”.

„Noi, ca reprezentanţi ai poporului găgăuz şi a altor popoare care locuiesc pe teritoriul Găgăuziei avem o atitudine negativă faţă de astfel de acţiuni ale Cabinetului de Miniştri. Noi nu găsim niciun argument întemeiat pentru o asemenea decizie. Mai mult ca atât, Adunarea Populară aminteşte că, în conformitate cu articolul 11 din Constituţie, Republica Moldova este un stat neutru şi trebuie să dezvoltăm relaţii cu toţi partenerii noştri”, se mai menţionează în Declaraţie.

Amintim că şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi-a exprimat dezacordul anterior cu decizia Guvernului de la Chişinău de miercuri, 2 august, de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, persona non grata în Republica Moldova.

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a fost declarat miercuri, 2 august, persona non grata în Republica Moldova, după ce ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Galbur, a făcut o solicitare în acest sens către Guvern. Galbur şi-a motivat decizia prin faptul că Rogozin ar fi făcut mai multe declaraţii neprieteneşti la adresa Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite