Ce spun deputaţii despre posibilitatea de a organiza un referendum pe subiectul integrării europene odată cu alegerile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament foto socialistii.md

Iniţiativa pe care a înaintat-o preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, de organizare a unui referendum privind introducerea în Constituţie a sintagmei „integrare europeană” odată cu următoarele alegeri parlamentare nu poate avea loc pentru că legislaţia nu permite acest lucru.

Despre aceasta au menţionat deputaţi din opoziţia parlamentară la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Deputatul liberal Lilian Carp susţine că legea spune foarte clar că nu poate avea loc un referendum cu 60 de zile înainte de alegerile parlamentare şi 60 după, dar şi în aceeaşi zi cu scrutinul. Deputatul consideră că, chiar dacă fa avea loc, va avea aceeaşi soartă ca şi referendumul recent privind familia din România, care a eşuat. „Acest referendum va fi măsurat cu ratingul partidului care promovează acest proiect”, spune liberalul.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat Ion Terguţă consideră iniţiativa privind referendumul o chestiune absolut inutilă pentru că Republica Moldova este în prag de alegeri parlamentare, iar aici partidele politice se bat în baza programelor electorale, cu componenta lor de politică externă.

„Integrarea europeană nu este beletristică, este un proces continuu, anevoios cu extrem de multă muncă şi cu respectarea tuturor prevederilor Acordului de Asociere”, spune Ion Terguţă.

Deputatul socialist Grigore Novac a făcut referire la un aviz al Curţii Constituţionale în care se menţionează că referendumul poate fi organizat după cel puţin şase luni din momentul când este înaintată iniţiativa corespunzătoare.

Valeriu Ghileţchi, liderul grupului Popular European, susţine că organizarea referendumului în ziua alegerilor este cel mai înţelept pas pentru că nu sunt cheltuiţi bani prea mulţi şi este asigurată prezenţa pentru validarea lui.

„E un exerciţiu democratic. Atât timp cât este asigurată libertatea exprimării votului, nu văd o problemă în faptul că este în aceeaşi zi cu alegerile”, spune Valeriu Ghileţchi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite