Ce prevede proiectul de acord al noii coaliţii de guvernare, înaintat de PLDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii partineri de coaliţie pe când băteau palma pentru AIE 2. FOTO Tudor Iovu
Foştii partineri de coaliţie pe când băteau palma pentru AIE 2. FOTO Tudor Iovu

În document se menţionează că pentru Coaliţia Pro-Europeană de Guvernare este o prioritate naţională continuarea cursului de integrare europeană. Eforturile coaliţiei vor fi îndreptate spre semnarea Acordului de Asociere cu UE, spre crearea Zonei de Comerţ Liber şi spre asigurarea deplasării libere a cetăţenilor moldoveni prin UE.

PLDM a prezentat ieri un proiect de acord de creare a unei unei majorităţi parlamentare, prin care cer de urgenţă învestirea unui nou guvern pro-european. Foştii parteneri sunt surprinşi însă de demers.

Documentul prevede structurile de conducere şi periodicitatea întrunirii lor. "Consiliul coaliţiei va fi format din delegaţiile părţilor semnatare, în număr de până la 4 persoane pentru fiecare delegaţie. Consiliul coaliţiei se va reuni ori de câte ori va fi necesar, la cererea unuia dintre partidele sau grupurile politice semnatare ale acordului de coaliţie, dar nu mai rar decât o dată la două săptămâni. Consiliul parlamentar de coordonare va fi format din deputaţi reprezentanţi ai partidelor semnatare şi partenerilor de coaliţie, având drept competenţă stabilirea priorităţilor agendei legislative a coaliţiei de guvernare. O altă componentă a coaliţiei, secretariatul, va fi o entitate permanentă cu funcţii tehnice, care va asista activitatea coaliţiei pe toate dimensiunile ei: politic, legislativ şi executiv", se spune în proiect.

Autorii acordului susţin că această coaliţie va implementa principiul neadmiterii subordonării instituţiilor statului intereselor de partid, va exclude partajarea funcţiilor de conducere în cadrul instituţiilor independente şi cu statut autonom. În acest scop, se va institui un corpul de control al primului-ministru, cu funcţii de verificare a modului în care se execută hotărârile de Guvern şi dispoziţiile. De asemenea, se va institui Agenţia veniturilor publice, subordonată Guvernului, care va încorpora Serviciul Vamal şi Inspectoratul Principal Fiscal de Stat. Totodată, ar urma să fie creată şi Agenţia pentru asistenţă externă, subordonată Guvernului, care va asigura comunicarea cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi va coordona orientarea şi valorificarea asistenţei tehnice şi financiare externe. În acelaşi timp, Prezidiul Guvernului va fi exclus.

Liderul democraţilor Marian Lupu a declarat la postul TV N 4 că s-a întâlnit la un ceai cu preşedintele PLDM Vlad Filat şi că acesta în cadrul intrevederii nu i-a prezentat proiectul de acord. "Ideea era să se întâlnească colegii noştri din grupul de negociatori să mai discute şi mai apoi să fie lansat acest proiect. Publicarea lui este o surpriză pentru mine. Nu există o coerenţă. Care a fost mesajul de bază?”, a intrebat Marian Lupu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite