Ce carte joacă Lukaşenko între Rusia şi Uniunea Europeană? Avantajele Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hulit şi catalogat drept ultimul dictator din Europa, preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, s-a transformat recent într-un abil opozant faţă de politicile neo-imperiale ale Moscovei, cel puţin la nivel declarativ.

Pe de o parte Lukaşenko susţine structurile eurasiatice inventate de Moscova, însă în acelaşi timp nu se abţine să critice războiul din Ucraina sau să apere intenţiile Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană. Belarus profită enorm din punct de vedere economic de pe urma Uniunii Vamale cu Rusia, deşi de multe ori pretenţiile Minskului par a fi un adevărat şantaj la adresa Moscovei. Susţinerea pentru Republica Moldova nu este doar declarativă: Belarus s-a transformat într-o placă turnantă către Rusia pentru fructele moldoveneşti supuse embargoului.

Susţinere pentru Chişinău

Preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, a îndemnat Rusia "să nu exercite presiuni asupra Moldovei", declaraţie făcută într-o conferinţă de presă pentru jurnaliştii ruşi, în cadrul căreia a criticat poziţia Moscovei faţă de Ucraina, transmite Infotag. Lukaşenko a criticat "presiunea Rusiei asupra Moldovei", care s-a exprimat în interdicţia de a importa produse vinicole moldoveneşti, agricole şi conservate. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a spus că nu consideră corect de a închide piaţa din Belarus pentru produsele moldoveneşti, îndemnând să nu se grăbească cu măsuri restrictive. "Procedăm oare corect în această situaţie? Înainte de a face ceva, nu trebuie să ne grăbim. Am vizitat recent Moldova, situaţia este îngrozitoare, ei abia supravieţuiesc. Iar preţul problemei? Ei ne-au furnizat nouă şi vouă vin şi produse agricole, ceea ce nu ne ajunge nouă şi vouă", a spus Lukaşenko reporterilor.

El a atras atenţie asupra faptului că în cazul în care Belarus va urma apelului Rusiei şi va închide piaţa pentru produsele moldoveneşti "nişa care se va forma în Belarus şi Rusia va fi ocupată de producătorii din UE, pentru asocierea cu care Republica Moldova se încearcă a fi pedepsită". "Pentru ce să-i presăm astăzi, ca să nu se integreze în Europa? Şi cum să procedeze? UE ajută la modernizarea Republicii Moldova, dar Rusia nu vrea să observe aceasta, acordând atenţie, în primul rând, ameninţărilor pentru interesele ruse. Trebuie să avem în vedere faptul că europenii au oferit sprijin financiar Republicii Moldova pentru realizarea diverselor proiecte. Eu în locul conducerii RM tot nu aş refuza banii, dacă nu există alte oferte. Iar acestea nu-s, Rusia vinde gaze Moldovei cu cel mai mare preţ din CSI şi exercită presiune economică. Ei nu au altă cale de ieşire, ei sunt ca animalele vânate, într-o situaţie disperată", a afirmat Lukaşenko.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, preşedintele Belarus a criticat dur poziţia Rusiei. "Crimeea este a Ucrainei şi trebuie să existe doar în componenţa Ucrainei. Smolensk şi Breansk tot sunt ale noastre, dar acum Belarus nu are nevoie de ele. Desigur, Ucraina singură a oferit motive pentru anexarea Crimeii. Trebuiau să lupte pentru ea, nu s-o predea. Şi nu mă sîcîiţi cu Crimeea, aşa cum aţi făcut-o cu Abhazia. Noi nu le recunoaştem! Şi dacă am recunoaşte Osetia, cu noi se va întâmpla acelaşi lucru ca şi cu Rusia sub sancţiuni - doar la pătrat. Iar Rusia nu ne va ajuta", a spus Lukaşenko. El a spus că are "o atitudine foarte bună faţă de poporul ucrainean". "Să nu credeţi că ucrainenii sunt fascişti. Există monştri, dar ei sunt şi în Rusia. În vestul Ucrainei sunt oameni minunaţi. Muncitori. Am putea învăţa de la ei. Refugiaţi din Ucraina sunt diferiţi. Vino şi consideră că uite am ajuns şi trebuie să ne asiguraţi. La lucru!", a spus Lukaşenko.

Mere moldoveneşti exportate din Belarus

Serviciul federal rus pentru siguranţa alimentară (Rosselhoznadzor) a decis returnarea în Belarus a 19 tone de mere la începutul acestei săptămâni, afirmând că fructele proveneau de fapt din Republica Moldova şi au fost reexportate pe piaţa din Rusia cu documente false. "Certificatul fitosanitar care însoţea transportul menţiona că merele proveneau din Belarus. Inspectorii au descoperit, însă, că fructele sunt din Republica Moldova", a anunţat Rosselhoznadzor. Transportul de mere a fost returnat în Belarus, a adăugat serviciul federal rus pentru siguranţa alimentară. La începutul acestei luni, serviciul federal rus pentru siguranţa alimentară şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu încercările Belarusului de a reexporta în Rusia produse alimentare interzise de Moscova în urma sancţiunilor impuse de Occident în contextul crizei din Ucraina.

Pe de altă parte, embargoul motivat politic asupra merelor din Polonia şi Republica Moldova a dus la o scumpire a acestor fructe în Federaţia Rusă. Conform ziarului Izvestia, merele poloneze acopereau 40% din cererea pe piaţa rusă în sezonul rece, iar cele provenite din Republica Moldova 15%. În urma aplicării embargoului, preţul merelor în Federaţia Rusă a crescut cu 30% în această toamnă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite