Bătălia pentru Ministerul rus de Interne. Putin vrea o persoană loială
0Zvonurile privind înlocuirea ministrului rus de Interne, Vladimir Kolokolţev, s-au amplificat în ultimele săptămâni în rândul mass-media ruseşti, dar şi în rândul analiştilor care urmăresc evenimentele de la Moscova.
Agenţia Stratfor a monitorizat coerenţa guvernului rus şi a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, în contextul în care Rusia se confruntă cu o serie de crize care implică atât şovăielile economiei sale, cât şi tensiunile cu Occidentul din cauza Ucrainei.
Discuţiile despre posibila demisie forţată a lui Kolokolţev au apărut pentru prima dată pe 29 octombrie la postul de televiziune Dojdi din Rusia şi au fost preluate de către Pravda, RIA Novosti şi alte instituţii mass-media, înainte de a deveni un subiect de polemică pentru experţii ruşi. Deşi Kolokolţev este un om politic de importanţă relativ mică, biroul său reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente pentru oricine râvneşte puterea politică din Rusia, respectiv o parte semnificativă a aparatului intern de supraveghere a ţării.
Mass media alimentează zvonurile
În timpul emisiunilor sale, Dojdi, unul dintre ultimele posturile de televiziune independente din Rusia, cita surse din cadrul Ministerului Apărării, deşi situaţia exactă a poziţiei lui Kolokolţev nu a fost clarificată nici în prezent. Scurgerea de informaţii din interiorul Kremlinului a indicat existenţa unor probleme reale. Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, Dmitri Peskov, a recunoscut zvonurile, dar nu le-a confirmat şi nici nu le-a negat. Cu toate acestea, recent, Kolokolţev a participat la Adunarea Generală a Interpolului din Monaco în calitate de ministru de Interne al Rusiei. El s-a comportat ca şi cum situaţia ar fi normală, oferind interviuri despre dorinţa Rusiei de a ajuta la combaterea diverselor probleme globale, cum ar fi criminalitatea informatică. După apariţia lui Kolokolţev, mass-media rusească a speculat că acesta va demisiona în viitorul apropiat, eventual după Ziua Poliţiei din Rusia, de pe 10 noiembrie. Sărbătoarea are o simbolistică aparte pentru Kolokolţev, care a fost promovat în politică din rândurile poliţistilor. La nivel tehnic, Kolokolţev a fost unul din cei mai buni miniştri de interne din Rusia, de la preluarea mandatului în 2012, deoarece înţelegea operaţiunile de forţă ale poliţiei şi misiunile trupelor interne ruseşti. Kolokolţev însuşi nu este important pe plan politic, iar demisia lui sau demiterea lui va avea un impact redus asupra ţării. Mai importantă este poziţia reală a ministrului de Interne in interiorul Kremlinului şi cum este el influenţat.
Ministerul de Interne are influenţă
Ministerul de Interne de la Moscova este unul dintre cele mai puternice ministere din Rusia. Responsabilităţile ministrului vizează atât securitatea internă, cât şi supravegherea forţelor de poliţie locale şi federale, precum şi a unităţilor paramilitare. Trupele paramilitare ale ministerului, în număr de aproximativ 200.000, sunt unele dintre cele mai bine pregătite şi mai bine echipate forţe armate din Rusia. Ele au o amplă experienţă de luptă, cu un record excelent de misiuni, dobândită în diferite conflicte - Caucazul de Nord, Cecenia. În mod tradiţional, serviciile de informaţii din Rusia au fost aliniate cu Ministerul de Interne sau au supravegheat ministerul. În timpul erei ţariste, ministerul controla jandarmii şi poliţia secretă. În perioada sovietică, Felix Dzerjinski, fondatorul temutei poliţii secrete CEKA, precursorul KGB, a devenit primul sovietic care a ocupat funcţia de ministru de Interne şi şef al poliţiei secrete. Acest aranjament a determinat Serviciul Federal de Securitate (FSB) să vadă forţa ministerului de Interne ca propria aripă armată, astfel încât să nu se bazeze pe armata rusă, care este supravegheată de entităţi concurente. Cu toate acestea, controlul FSB asupra ministerului a oscilat în ultimii ani. Predecesorul lui Kolokolţev, Rashid Nurgaliev, a fost responsabil cu afacerile interne la FSB, înainte de a deveni ministru. Astfel, el a condus ministerul şi forţele sale cu motivaţii politice în loc să aplice o strategie de securitate internă. Kolokolţev, pe de altă parte, a fost un ofiţer de poliţie şi mai târziu comisar de poliţie în Moscova, înainte de a păşi în minister. El a fost văzut ca un tehnocrat, care nu a fost implicat în lupta pentru putere a clanurile de la Kremlin.
Putin vrea loialitatea ministerului
Din cauza schimbării conducerii FSB şi Comitetului de Investigaţie s-au dus lupte cu Ministerul de Interne în ultimii ani, pentru controlul asupra Direcţiei principale de securitate economică. Astfel, retragerea prematură a lui Kolokolţev ar putea fi parte a eforturilor FSB, de a reexercita controlul asupra Ministerului de Interne. Cu toate acestea, zvonurile sugerează o luptă internă care îl implică pe Putin. Scurgeri de informaţii către mass-media rusă au indicat faptul că prim-viceprim-ministrul de Interne, Viktor Zolotov, va fi ales ca înlocuitor a lui Kolokolţev. Deşi Zolotov lucrează deja în Ministerul de Interne, el este, de asemenea, fostul şef al Serviciului de protecţie Federal. Zolotov a fost garda de corp a mentorului lui Putin, Anatolii Sobciak, la Sankt Petersburg, unde l-a întâlnit pe Putin. Zolotov este direct loial lui Putin şi nu face parte din alte cercuri de securitate de la Kremlin. Printr-o astfel de înlocuire, Zolotov ar deveni direct responsabil de una dintre cele mai importante forţe de securitate şi mecanisme din Rusia. Într-un moment în care Rusia se confruntă cu o serie de crize, care ar putea eroda popularitatea şi conducerea lui Putin, această intenţie a căpătat importanţă. Dacă mai multe informaţii vor apărea despre acest subiect, se va contura ideea că Putin este îngrijorat şi precaut cu privire la capacitatea FSB de a influenţa ministerul. O remaniere va evidenţia, de asemenea, dorinţa lui Putin de a avea sub controlul său direct unul dintre instrumentele cele mai puternice din ţară.
Traducere din Stratfor