Autorităţile din Transnistria vor cere să fie deschis Aeroportul de la Tiraspol. Krasnoselskii: Totul depinde de Kiev şi de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Publicaţia rusă „Izvestia” scrie că autorităţile din Transnistria vor pune pe masa negocierilor din formatul „5+2” din 2018 problema ce ţine de deschiderea Aeroportului de la Tiraspol. Liderii din regiune susţin că Aeroportul se află în stare funcţională şi este gata oricând să fie deschis, însă decizia finală depinde de Kiev şi Chişinău.

Cei din conducerea malului stâng al Nistrului sunt convinşi că deschiderea Aeroportului va aduce doar beneficii regiunii, precum soluţionarea mai multor probleme economice, stabilizarea situaţiei comerciale, regiunea va devine mai deschisă pentru restul lumii, etc.

Pe de altă parte, autorităţile transnistrene înţeleg că pentru a deschide Aeroportul au nevoie mai întâi e toate de permisiunea Chişinăului, care ar trebui să deschidă spaţiul aerian pentru survolarea teritoriului său.

Mai mult ca atât, deschiderea Aeroportului depinde şi de Ucraina, al doilea vecin al Transnistriei, însă în acest sens responsabilii de la Tiraspol se arată mai optimişti. Ei consideră că Kievul se va conforma deciziei Chişinăului pe problema respectivă.

„Subiectul privind deschiderea aeroportului nostru a fost pusă în discuţii la diferite etape de negociere. Posibilitatea de a putea folosi Aeroportul din Tiraspol este un subiect foarte important. Asta înseamnă resurse în plus, locuri de muncă şi noi căi de logistică. Noi suntem motivaţi să continuăm lucrul şi să punem această chestiune la negocieri. Între noi şi Chişinău a fost semnat un protocal care stabileşte clar priorităţile soluţionării problemelor socio-economice. Aeroportul, la fel, este parte a agendei socio-economice. Deschiderea acestuia este în interesul cetăţenilor din Transnistria”, a declarat pentru publicaţia rusă „Izvestia” aşa-numitul ministru de Externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev.

Diplomatul din regiunea transnistreană a precizat că, dacă Tiraspolul şi Chişinăul vor ajunge la un numitor comun pe această problemă, ultimul cuvânt îi va aparţine Organizaţiei Aviaţiei Civile.

Potrivit lui Ignatiev, numeroasele verificări din partea experţilor demonstrează că, din punct de vedere tehnic, Aeroportul este gata să primească avioanele, însă problema este una pur politică.

„Principalul impediment nu este starea tehnică a pistelor de aterizare şi decolare, dar nedorinţa politică a Chişinăului de a deschide spaţiul aerian deasupra Moldovei”, a subliniat Ignatiev.

Potrivit „Izvestia”, ideea reconstruirii Aeroportului de la Tiraspol a apărut încă în 1991, însă din cauza conflictului de pe Nistru din 1992, proiectul a fost îngheţat. În anii 1999-2000, Aeroportul din Transnistria a fost utilizat pentru toate cursele regulate ale Republica Moldova, pe motiv că Aeroportul Internaţional Chişinău se afla în reconstrucţie. În acea perioadă la Tiraspol chiar au fost instalate puncte vamale moldoveneşti.

Preşedintele nerecunoscut din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselskii, a declarat pentru publicaţia citată că deschiderea Aeroportului depinde exclusiv de Chişinău şi de Kiev.

„Această întrebare nu e către noi, dar către vecinii noştri. Aeroportul este gata pentru a fi utilizat, pistele permit să primim avioanele, noi le-am păstrat în stare adecvată, dar decizia aparţine vecinilor”, a spus liderul de la Tiraspol.

Reprezentanţii Partidului Democrat din Moldova (PDM), principalul partid de guvernare, nu exclud că problema deschiderii Aeroportului de la Tiraspol ar putea fi pusă în discuţii, însă doar în formatul de negociere „5+2”.

„Chişinăul niciodată nu a încercat să blocheze Tiraspolul, noi acţionăm după regulile recunoscute internaţional. În orice caz, problema deschiderii Aeroportului este parte a procesului de negociere, care nu poate fi soluţionat de o singură parte”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, pentru „Izvestia”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite