Au fost sau nu fraudate alegerile din 2014?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzaţie dură:
ultimele alegeri din Republica Moldova ar fi fost fraudate. FOTO Alexandru
Tarlev
Acuzaţie dură: ultimele alegeri din Republica Moldova ar fi fost fraudate. FOTO Alexandru Tarlev

Alegerile parlamentare din 2014 ar fi fost fraudate, la fel şi cele locale din 2015 – a declarat la mitingul Platformei DA vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale Ştefan Urâtu. Preşedintele CEC Iurie Ciocan îl acuză pe Urâtu că este înregimentat politic, deşi a jurat în faţa Parlamentului să nu se implice în politică.

Conform lui Ştefan Urâtu fraudarea alegerilor s-ar fi produs prin falsificarea listelor electorale – însă aceastea au fost distruse după validarea scrutinelor ceea ce face imposibilă verificarea acuzaţiei. Vicepreşedintele CEC mai spune că nu are acces nici măcar la arhiva electronică a listelor electorale.

Urâtu este curat în faţa propriei conştiinţe

Urâtu declară că nu se teme de interpretări, ci de propria conştiinţă. „Au fost învinuiri că eu aş fi luat bani de la Renato Usatîi, însă oamenii care mă ştiu vor spune că eu nu pot lua bani. Pot să vă spun că Usatîi a fost o victimă. Până la urmă votanţii lui Usatîi au fost vânduţi lui Dodon. Probabil Dodon a plătit bani pentru asta”, a declarat Urâtu.

Urâtu a declarat pentru Adevărul Moldova că intenţiona să facă aceste declaraţii încă la mitingul din 6 iunie, cu o săptămână înainte de alegerile generale locale. „Am vrut să spun că nu am încredere în liste. Sunt multe semne de întrebare, dar mă gândeam că cuvintele mele vor fi interpretate greşit, că eu aş fi vrut să zădărnicesc alegerile, de aceea nu am făcut aceste declaraţii”.

Reacţia lui Ciocan

Vicepreşedintele CEC, Ştefan Urâtu afirmă că CEC-ul în frunte cu Iurie Ciocan este corupt. Urâtu este singurul membru al CEC-ului care s-ar fi opus falsificării alegerilor. „Ceilalţi membri ori sunt influenţaţi de Ciocan, ori sunt indiferenţi”, declară Urâtu.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan i-a adus aminte lui Urâtu că a depus jurământ în faţa Parlamentului prin care s-a angajat să nu participe la evenimente politice şi să nu facă declaraţii politice. „Observatorii naţionali şi internaţionali au recunosct alegerile din Republica Moldova drept libere şi corecte. Totodată aduc aminte de prevederile codului electoral care interzic membrilor CEC să participe la orice evenimente politice. Cu atât mai mult, am depus jurământ în faţa Parlamentului să nu participăm la evenimente politice şi să nu facem declaraţii de ordin politic”, a declarat Iurie Ciocan.

Urâtu ar fi vrut să se opună

Ştefan Urâtu spune că în Parlament a jurat să apere Constituţia şi legea. Anume din acest considerent a făcut declaraţie privind falsificarea alegerilor. „Am încercat să fac acest lucru în cadrul CEC, fără a face declaraţii politice, însă nu mi-a reuşit. Am încercat să fac acest lucru prin Procuratura Generală, mi s-au întors documentele, sau mai stau încă acolo. Am mers în instanţa de judecată în cazul satului Topala, în cazul satului Coşerniţa. Instanţa, iniţial mă admite la procesul de judecată, iar eu vin cu anumite probe. După care domnul Ciocan telefonează judecătorului şi-i spune să mă scoată din porces”. Ştefan Urâtu afirmă că este în conflict cu preşedintele CEC, Iurie Ciocan. Acesta ar fi manipulat inclusiv şi sistemul electronic implementat de către CEC.

Ciocan şi Urâtu se contrazic

Iurie Ciocan crede că listele electorale din alegerile locale au fost de o calitate net superioară tuturor alegerilor care au avut loc anterior în Republica Moldova. „Una din dificienţele de bază a fost participarea cetăţenilor la alegerile locale în baza vizei de reşedinţă temporare. Din puctul meu de vedere, participarea la alegerile locale trebuie să aibă loc doar în baza domiciliului”, a declarat Ciocan.

De cealaltă parte, Ştefan Urâtu este convins că alegerile au fost fraudate prin intermediul listelor electorale. Potrivit vicedirectorului CEC, listele electorale de la ultimele alegeri generale locale şi alegerile parlamentare au avut mai multe lacune care au permis falsificarea alegerilor.

245.000 de oameni în plus

Urâtu spune că a fost preşedintele grupului de lucru care a făcut analiza listelor electorale din 2010 şi le-a comparat cu listele din 2014 şi a constatat circa 245.000 de oameni în plus înscrişi pe listele electorale. Este vorba despre oameni care figurau pe alte liste electorale decât cele unde au viza de reşedinţă.

Urâtu afirmă că nu a putut aduce acest argument în faţa tribunalului. Aricolul 62 din Codul electoral spune că după validarea alegerilor, listele electorale se transmit la CEC care le arhivează şi le pune la dispoziţia oamenilor conform legii cu privire la informaţii. „Eu, în calitate de vicepreşedinte al CEC, nu am acces la aceste liste nici astăzi”, declară Urâtu. Apoi listele electorale sunt predate primăriilor pentru a fi distruse.

Partidul Patria condus de Renato Usatîi a fost eliminat din cursa electorală din 2014 pentru că nu a declarat opt milioane de lei la CEC. În presă a apărut apoi o discuţie pe Facebook dintre Renato Usatîi şi utilizatorul „Partidul Nostru” din care reiese că Ştefan Urâtu este omul lui Usatîi la CEC. „Partidul Nostru” îl anunţă pe Usatîi: „A sunat Urâtu şi m-a întrebat cum să procedeze. Este presat. În plus, am aflat cine vor fi judecătorii de mâine de la Curtea de Apel”. „Să nu facă probleme şi să acţioneze aşa cum ne-am înţeles. Să nu dea Domnul să dea înapoi. Dacă va fi nevoie, apelează la Mişa ca să îl influenţeze. Ne-am înţeles, drum înapoi nu există”, răspundea Renato Usatîi.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite