Asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova ar putea fi amânată? Johannes Hahn: Situaţia de la Chişinău este prea fierbinte şi neclară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce premierul Pavel Filip a afirmat anterior că prima tranşă din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro oferită de UE ar putea ajunge la Chişinău în luna iunie-iulie, se pare că finanţarea va fi din nou amânată. Cel puţin aşa reiese din mesajul comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, transmis şefului Executivului şi preşedintelui Parlamentului marţi, 3 iulie, la Strasbourg.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, comisarul Johannes Hahn a spus că decizia privind transferul primei tranşe sau suspendarea acesteia nu sunt luate.

Totuşi, oficialului european a afirmat că situaţia de la Chişinău este prea fierbinte acum şi neclară pentru a lua astfel de decizii şi urmează a fi analizată la calm, pentru că are multe semne de întrebare.

În cadrul discuţiilor a fost discutată situaţia privind invalidarea alegerilor din municipiul Chişinău. Prim-ministrul a informat despre crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Guvernului şi ai Parlamentului pentru examinarea legislaţiei electorale şi eliminarea lacunelor care au permis crearea situaţiei curente.

Grupul va examina experienţa relevantă din alte state europene şi va beneficia de sprijinul şi expertiza Consiliului Europei. Premierul Pavel Filip l-a asigurat pe oficialul european că UE va fi informată cu regularitate despre soluţiile care vor fi discutate în cadrul grupului de lucru. 

Şeful Executivului a menţionat că evoluţiile politice de la Chişinău nu trebuie să aibă impact asupra cooperării practice dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi a subliniat că Guvernul rămâne deplin angajat în implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. Decizia recentă a FMI de a acorda următoarea tranşă de asistenţă confirmă faptul că autorităţile Republicii Moldova avansează pe calea reformelor.

Comisarul Johannes Hahn a comunicat că UE urmăreşte cu atenţie evoluţiile din ţara noastră, accentuând importanţa respectării normelor şi standardelor democratice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite