Andrian Candu explică de ce opoziţia nu a reuşit să scoată mai multă lume în stradă: Cetăţenii nu vin la protest când cauza este una falsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrian Candu via Facebook
FOTO Andrian Candu via Facebook

Speakerul Andrian Candu a comentat protestul din 14 mai din faţa Parlamentului, organizat de câteva ONG-uri, dar la care sau alăturat mai multe partide de opoziţie. Potrivit lui, oamenii nu au ieşit în număr mare în stradă, deoarece cauza pentru care au fost chemaţi să protesteze ar fi fost una falsă.

„E simplu. Atunci când cauza este adevărată, nobilă şi dorită de cetăţeni, atunci bineînţeles ei răspund invitaţiei şi vin la proteste sau vin să-şi manifeste o opinie sau alta. În situaţia când este o cauză falsă, exemplul de astăzi, atunci şi rezultatul este pe care îl vedem astăzi”, a declarat Andrian Candu la emisiunea „Replica” de la PrimeTV.

Preşedintele Parlamentului susţine că moldovenii îşi doresc schimbarea sistemului electoral. Totodată, el afirmă că PAS şi PPDA nu-şi asumă organizarea protestului pe motiv că anterior au pledat pentru modificarea sistemului electoral.

„Şi atunci, când ai o opinie majoritară a cetăţenilor este greu, cum sunt aceste cinci partide şi 20 de organizaţii non-guvernamentale afiliate acestor partide, să faci o chemare a cetăţenilor la protest şi să te bucuri de o prezenţă foarte mare”, a adăugat Candu.

Speakerul şi-a continuat retorica privind necesitatea trecerii la sistemul mixt de vot, subliniind că „faptul că trăim rău, poate îşi are cauza şi în sistemul electoral”.

Conform datelor oferite de MAI, la protest au fost circa 800 de oameni, în timp ce organizatorii protestului afirmă că ar fi vorba de 2-3 mii de persoane.

Câteva organizaţii neguvernamentale de la Chişinău au anunţat pentru ziua de duminică, 14 mai, organizarea unui protest în faţa Parlamentului Republicii Moldova faţă de tentativa PD şi PSRM de a modifica sistemul electoral. Câteva partide de opoziţie s-au alăturat protestului.

Partidele care s-au alăturat protestului sunt Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Nostru, Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Formaţiunile politice respective şi-au îndemnat simpatizanţii să iasă la protest şi să ceară retragerea proiectului de lege ce prevede trecerea la sistemul electoral mixt, ce presupune ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe circumscripţii uninominal, iar restul 51 pe liste de partid, precum este actualmente.

Amintim că la propunerea şefului statului, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a doua doar dacă Comisia de la Veneţia îl va aviza pozitiv.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. De atunci, au fost organizate trei proteste la care au participat peste 100 de oameni.

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal dezavantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite