Andrian Candu, convins că socialiştii nu vor câştiga alegerile şi că PDM va guverna alături de PAS şi PDA: Sunt sigur că forţele proeuropene vor rămâne la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Deşi partidele proeuropene de opoziţie susţin ferm că nu vor face o alianţă postelectorală cu PDM, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, este convins că forţele proeuropene vor face o coaliţie de guvernare, iar socialiştii lui Igor Dodon vor rămâne în opoziţie.

Andrian Candu a declarat că democraţii sunt gata să formeze o alianţă cu PAS şi PDA, chiar dacă formaţiunile respective îi critică actualmente foarte dur, subliniind că altă opţiune nu există, deoarece toate sondajele arată că niciun partid nu va acumula voturile necesare pentru a forma Guvernul de unul singur.

Speakerul a vorbit şi despre modificarea Constituţiei prin introducerea sintagmei „integrarea europeană ca vector de dezvoltare al ţării”.

Potrivit lui, această modificare „nu e doar un mesaj politic sau o declaraţie politică”, dar o chestiune care va produce efecte juridice, încât un partid cu alte viziuni decât cele proeuropene, nu va putea să-şi desfăşoare activitatea.

„Înseamnă că, începând de la această modificare în Constituţie, în mod obligatoriu politica statului, din punct de vedere juridic, toate instituţiile statului vor trebui să depună efort în tot ceea ce înseamnă integrarea europeană. Indiferent de denumirea partidelor care vor fi la guvernare în următoare perioadă de timp, absolut fiecare funcţionar în acest stat va trebui să-şi desfăşoare activitatea într-un anumit cadru juridic legat de integrarea europeană”, a afirmat preşedintele Parlamentului la emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 12 septembrie, despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Cabinetul de miniştri a dat aviz pozitiv miercuri, 31 ianuarie, iniţiativei legislative de completare a Constituţiei prin reliefarea aspiraţiilor de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite