Andrei Spînu: Moldova va beneficia de gaze şi energie electrică, indiferent de situaţia cu Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu
Andrei Spînu

Dacă Gazprom va suspenda contractul cu Moldovagaz, există soluţii de aprovizionare a Republicii Moldova, şi după data de 1 mai, atât cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică. Declaraţia aparţine vicepremierului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, care precizează că se depun eforturi ca impactul asupra preţurilor să fie cât mai mic, transmite IPN.

 „Vreau să vă asigur, dragi cetăţeni, că, indiferent de evoluţia situaţiei de pe piaţa energetică, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale şi energie electrică”, a declarat Andrei Spînu într-o conferinţă de presă.

Ministrul afirmă că, după mai multe scrisori expediate de Minister şi Moldovagaz către Gazprom referitor la prelungirea termenului de planificare a plăţii datoriei istorice privind livrarea gazelor pe malul drept al Nistrului, până în acest moment nu există un răspuns. „Din păcate, auditul nu a putut fi realizat şi nici comisia economică moldo-rusă nu s-a întrunit – cele două acţiuni fiind premergătoare şi condiţionând planificarea plăţii datoriei”, a precizat vicepremierul.

În aceste condiţii, autorităţile pregătesc soluţii pentru orice situaţii – s-a intervenit în legislaţie pentru ca să existe obligaţii clare de a stoca gaze naturale. Au fost alocaţi 150 de milioane de euro împrumutaţi de la BERD pentru crearea rezervelor de gaze naturale în vara acestui an. De asemenea, cu ajutorul partenerilor externi, întreprinderea Energocom se pregăteşte să poată accesa pieţele internaţionale. Şapte companii „seroase şi cu experienţă” sunt gata să livreze gaze Moldovei.

„Pentru luna mai avem alternative pentru alimentarea cu  gaze naturale. Avem 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României şi al Republicii Moldova. Menţionez că necesarul de gaze al malului drept pentru luna mai este de 45 de milioane de metri cubi”, a notat vicepremierul.

Andrei Spînu susţine că, în cazul în care vor fi întrerupte livrările de gaze de către partea rusă, Energocom va achiziţiona gaze naturale de pe piaţă, având experienţa crizei de gaze din luna octombrie. „Evident volatilitatea preţurilor este încă o certitudine, putând varia în mod imprevizibil, fie crescător, fie descrescător”, precizează ministrul.

Acesta s-a referit şi la energia electrică în cazul în care Gazprom nu va mai furniza gaze naturale din 1 mai. Potrivit lui, dacă acest lucru se va întâmpla, nici „Молдавская ГРЭС” (Centrala de la Cuciurgan)nu va mai putea asigura cu energie electrică consumul pentru malul drept. Şi  Energocom se pregăteşte  pentru achiziţii centralizate de energie electrică. Licitaţia deja a fost lansată, iar ofertele sunt aşteptate până pe 22 aprilie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite