Anatol Şalaru le cere deputaţilor să renunţe la completările legii privind statutul juridic al Găgăuziei: Va încuraja separatismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, îndeamnă Parlamentul Republicii Moldova să renunţe la ideea de a adopta proiectele de completare a legii privind statutul juridic special al Găgăuziei. Fostul ministru al Apărării consideră că această acţiune va stimula separatismul în zonă.

„La peste 25 de ani de la declararea independenţei faţă de URSS, Republica Moldova continuă să stea sub semnul separatismului şi al dezintegrării. După Transnistria care s-a separat, nu fără sprijinul Moscovei şi al Armatei a 14-a, de Republica Moldova, regiunea găgăuză a constituit permanent o sursă de ameninţare şi şantaj la adresa Chişinăului”, a declarat Anatol Şalaru într-o postare pe Facebook. 

Politicianul consideră că „Găgăuzia nu are nevoie de autonomie pe criterii etnice, nu are nevoie să fie şi mai mult enclavizată şi lăsată la mâna unor aventurieri politici stipendiaţi de Federaţia Rusă. Găgăuzia are nevoie, ca şi întreaga Republică Moldova, de dezvoltare, de locuri de muncă, de comerţ liber, de acces la finanţare. Descentralizarea sau nivelul de subsidiaritate al raioanelor locuite de găgăuzi trebuie să fie acelaşi cu al celorlalte raioane ale republicii”. 

Şalaru aminteşte că „raioanele locuite de minoritatea găgăuză se învecinează cu Transnistria, nu cu Ucraina care astăzi sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Potrivit deschide.md, speakerul Andrian Candu, în cadrul unei întrevederi cu deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei, le-a dat asigurări că acestora că proiectele vor fi adoptate până la sfârşitul lunii iulie.

Aceeaşi sursă notează că proiectele de completare a legii privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia au fost înregistrate în Parlament în anul 2016. Scopul acestora a fost de a ajusta prevederile legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia. Potrivit prevederilor, administrarea în unitatea teritorial autonomă Găgăuzia nu se va realiza potrivit normelor şi principiilor consfinţite în Constituţie şi legile obligatorii tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din ţară, ci după un alt model special de administrare, nedescris de autor şi nereglementat de legislaţie.

Plus la aceasta, autorul stabileşte o altă procedură de modificare a hotarelor unităţilor administrativ-teritoriale părţi componente ale UTA Găgăuzia, ce contravine Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova şi Legii despre Regulamentul cu privire la modul de soluţionare a chestiunilor organizării administrativ-teritoriale a Republicii Moldova.

Proiectul mai prevede ca regiunea găgăuză să soluţioneaze de sine stătător, în limitele competenţei sale, potrivit prevederilor Constituţiei şi a legii privind statutul special al Găgăuziei probleme cu caracter politic, economic şi cultural.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite