Alianţa, în moarte clinică. Ce spun analiştii
0Vlad Filat a anunţat că PLDM rupe acordul de constituire a AIE 2, însă nu se retrage din coaliţie. Democratul Marian Lupu spune că, de fapt, asistăm la destrămarea Alianţei. Analiştii politici cred că situaţia este gravă, dar resuscitarea este posibilă.
Războiul dintre liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, care a izbucnit după incidentul din Pădurea Domnească, a culminat cu un anunţ-bombă. Premierul liberal-democrat Vlad Filat a declarat, ieri, că partidul său se retrage din acordul de constituire a coaliţiei de guvernare şi le-a cerut colegilor din AIE să negocieze o nouă înţelegere, astfel încât miniştrii să îndeplinească programul de guvernare, şi nu indicaţiile de partid, iar justiţia şi instituţiile de drept să iasă de sub influenţa politicului.
Fără a da nume, el a sugerat că de vină pentru situaţia dezastruoasă din ţară ar fi prim-vicepreşedintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc: „Suntem martorii unei campanii de sacrificare a instituţiilor statului în interesele unei singure persoane, care şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară“.
Filat a avertizat că nu se va lăsa şantajat, referindu-se la dosarele penale intentate miniştrilor săi. Pe de altă parte, şeful Centrului Anticorupţie Viorel Chetraru susţine că instituţia este supusă unor presiuni politice.
„Filat a distrus Alianţa“
„Lovind în partenerii de Alianţă, Filat anunţă că doreşte să exercite un regim de dictatură personală în cadrul coaliţiei de guvernare. A făcut un pas spre satisfacerea dorinţelor PCRM de a ajunge la alegeri anticipate, aceasta fiind o parte a târgului ascuns dintre Filat şi Voronin. În rest, toate sunt poveşti“, a fost reacţia liderului Partidului Democrat, Marian Lupu.
Potrivit lui, rupând acordul de constituire a AIE, PLDM a distrus, de fapt, coaliţia, motivele fiind cu totul altele decât cele enunţate de premier: „Filat a înţeles că promisiunile sale sunt deşarte. Nici el, nici diplomţia sa nu au reuşit să obţină semnarea acordurilor cu UE în noiembrie. Anume această realitate a detonat acea bombă aruncată de Filat. Avem o situaţie dezastruoasă în toate domeniile administrate de liberal-democraţi“.
Chiar dacă au pus deja cruce pe Alianţă, comuniştii susţin că nu există premise pentru o coaliţie PLDM-PCRM.
„Să-i fie ţărâna uşoară, aşa se spune când cineva moare. Din păcate, am aşteptat acest eveniment tocmai trei ani“, a comentat deputatul PCRM, Marc Tkaciuk.
Preşedintele vrea să facă pace
Liberalii nu s-au grăbit să comenteze situaţia. Împăciuitor, preşedintele ţării Nicolae Timofti a anunţat că va discuta separat cu liderii AIE şi cu reprezentanţii opoziţiei a găsi o soluţie de depăşire a crizei politice.
„Republica Moldova trebuie să aibă o guvernare funcţională, cu o susţinere parlamentară solidă, pentru a pune în aplicare reformele structurale şi politice care au început în ţara noastră şi care au fost convenite cu principalul nostru partener extern, Uniunea Europeană“, a declarat purtătorul său de cuvânt, Vlad Ţurcanu.
„Fără îndoială, o eventuală dispariţie a Alianţei, a unei guvernări pro-europene la Chişinău va trezi îngrijorări în capitalele europene“, susţine Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
Criză politică gravă
Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, crede că Moldova s-a pomenit într-o criză politică gravă şi le sugerează liderilor AIE să renegocieze acordul ca să continue guvernarea. „Acum mingea este pe terenul democraţilor şi liberalilor, care fie acceptă condiţiile lui Filat, fie părăsesc Alianţa şi îşi retrag miniştrii. Atunci PLDM va rămâne cu un guvern minoritar“, spune analistul.
Şi ex-premierul Ion Sturza afirmă că cele trei partide ar trebui să se aşeze la masa de negocieri. „Nu este vorba de orgolii, când vorbim despre un nou acord, ci despre interesul componentelor AIE“, menţionează fostul prim-ministru.
În opinia lui Oazu Nantoi, începuturile crizei actuale trebuie căutate în momentul apariţiei ex-comunistului Marian Lupu şi a lui Vlad Plahotniuc în PD. „Astfel, această coaliţie a moştenit viciile şi interesele din perioada guvernării comuniste, care s-au ciocnit cu scopul pe care şi l-a propus AIE – integrarea europeană. Incidentul din Pădurea Domnească a fost un detonator care a demascat această făţărnicie politică“, afirmă expertul.
Comentatorul Viorel Cibotaru crede că AIE 2 nu mai există, dar ar putea fi creată AIE 3, pentru că, cel puţin teoretic, democraţii ar putea accepta un alt acord fără Vlad Plahotniuc în ecuaţie.
„Din punct de vedere politic, Vlad Plahotniuc este un simplu deputat. Din punct de vedere al guvernării tenebre, este altceva. Pot fi diferite scenarii, inclusiv ca Guvernul Filat să nu primească votul de încredere şi să mergem la alegeri anticipate. Pot apărea şi alte variaţii de alianţe“, intuieşte analistul.