A fost lansată Mişcarea Civică Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un grup de persoane, printre care deputaţi ai primului Parlament care au votat Declaraţia de independenţă şi personalităţi care au militat pentru renaşterea şi eliberarea naţională, lansează Mişcarea Civică Europeană din Republica Moldova.

Scopul anunţat al Mişcării este implicarea activă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2018, prin facilitarea organizării un front electoral comun al forţelor politice în susţinerea vectorului european al Republicii Moldova.

Vineri, 15 decembrie, la o conferinţă de presă la IPN, Valentin Dolganiuc, unul dintre iniţiatorii Mişcării Civice Europene, semnatar al Declaraţiei de idendendenţă şi deputat în primul Parlament, a dat citire unui manifest adoptat la 14 decembrie. 

„Criza în care a ajuns societatea moldovenească demonstrează că Republica Moldova traversează cea mai complicată situaţie de la proclamarea independenţei. Din perspectiva alegerilor din 2018, starea de lucruri se agravează din cauza modificărilor la Codul Electoral, care urmăresc scopul păstrării la putere a forţelor oligarhice şi pro-ruse”, se menţionează în declaraţie.

Valentin Dolganiuc a remarcat că prin crearea Mişcării Civice Europene se doreşte a atenţiona cetăţenii asupra derapajelor de la textul Declaraţiei de independenţă, care a stat la baza creării statului Republica Moldova. Se doreşte a pune în mişcare societatea civilă şi a responsabiliza clasa politică. Un scop anunţat este unificarea tuturor forţelor pentru a păstra vectorul european al ţării după alegerile parlamentare din 2018 şi al idealurilor de renaştere naţională.

Iniţiatorii Mişcării spun că nu vor candida la alegerile parlamentare. Dar vor insista pe identificarea unui mecanism de selectare a candidaţilor cu integritate, din cadrul partidelor politice pro-europene şi din societatea civilă. 

„Suntem convinşi că prin unificarea forţelor naţionale, pro-europene şi antioligarhice, cu participarea candidaţilor pe o listă comună, putem salva Republica Moldova. În caz contrar, anul 2018 poate deveni unul fatal”, a spus Valentin Dolganiuc.

Alecu Reniţă, deputat al primului Parlament, semnatar al Declaraţiei de independentă, a spus că vocea multor persoane care nu sunt indiferente faţă de soarta Republicii Moldova a fost bruiată. „A merge mai departe pe un asemenea model este inadmisibil. Statul care serveşte puterea şi nu cetăţeanul nu are perspectivă”, a spus Alecu Reniţă, unul dintre iniţiatorii Mişcării Civice Europene.

„Trimitem un semnal de alarmă că tot ceea ce a realizat Mişcarea de eliberare naţională în anii 1990 este astăzi în pericol. Credem că mai sunt şanse de izbândă să obţinem la viitoarele alegeri parlamentare un scor european. Toţi împreună pe listă electorală. Partidele separate şi alianţele dintre partide nu sunt capabile să câştige”, a declarat Anatol Ţăranu, semnatar al Declaraţiei de independenţă, deputat în primul Parlament şi unul dintre iniţiatorii Mişcării Civice Europene.

Până acum, 77 de persoane au semnat pentru crearea Mişcării Civice Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite