Ştefan Gligor: Referendumul pentru anularea sistemului electoral mixt poate mobiliza un milion de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral va reuşi să organizeze plebiscitul, atunci va reuşi să mobilizeze un milion de oameni. Declaraţia a fost făcută de Ştefan Gligor, preşedintele Biroului Executiv al grupului de iniţiativă, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

În opinia lui, dacă nu se va reuşi organizarea plebiscitului, Republica Moldova va continua să zacă în mocirlă încă patru ani, iar după anul 2022 situaţia va fi încă mai dificilă şi şansele de a reveni la sistemul proporţional vor fi încă mai mici.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, spune că grupul de iniţiativă nu se va limita la cele 200 de mii de semnături, aşa acum prevede legislaţia pentru un referendum legislativ, dar va aduna un număr mai mare pentru a se asigura. „Noi trebuie să adunăm atâtea semnături încât să fim absolut siguri de rezultat”, afirmă Lilia Carasciuc.

Alexei Tulbure, fostul reprezentant al Republicii Moldova la ONU şi Consiliul Europei, spune că Parlamentul are doar două variante de reacţie la iniţiativa referendumului – fie să numească ziua plebiscitului, fie votează anularea sistemului şi astfel ar economisi banii. „Nimeni nu întreabă opinia Parlamentului”, a declarat Alexei Tulbure.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că în situaţia în care referendumul va fi organizat cu succes şi noul sistem electoral va fi anulat, atunci Parlamentul va trebui să întocmească o nouă lege pentru că, în opinia lui, nu este posibil să se revină la situaţia de dinaintea modificării Codului Electoral. „Acesta va fi un moment de examinare la Curtea Constituţională – să permită organizarea referendumului sau nu”, menţionează analistul.

Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral a fost constituit duminică, 17 decembrie, în cadrul unei adunări generale la care au participat aproape 700 de cetăţeni cu drept de vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite