Şeful Ministerului de Externe de la Kiev, Leonid Kojara: „Reglementarea transnistreană este o prioritate pe agenda preşedinţiei ucrainene a OSCE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonid Kojara, ministrul de Externe al Ucrainei, preşedintele în exerciţiu al OSCE. FOTO: OSCE / Jonathan Perfect
Leonid Kojara, ministrul de Externe al Ucrainei, preşedintele în exerciţiu al OSCE. FOTO: OSCE / Jonathan Perfect

Ministrul de Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, care întreprinde în zilele de 21-22 ianuarie o vizită oficială în Republica Moldova în calitate de preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, explică, într-un articol pentru „Adevărul“, priorităţile mandatului Ucrainei în fruntea OSCE, în anul 2013. Oficialul va avea întrevederi la Chişinău şi Tiraspol.


„Progresul este înregistrat atunci când oamenii potriviţi iau decizii potrivite la timpul potrivit. Oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru se află în aşteptarea unui astfel de set de circumstanţe de prea mult timp.

Ţara mea, fiind co-mediator în procesul de negocieri în formatul 5+2 pe parcursul ultimilor douăzeci de ani, are o înţelegere comprehensivă a ansamblului de aspecte pe care le implică soluţionarea acestui conflict. La fel de important este şi faptul că noi cunoaştem oamenii de pe ambele maluri şi ei ne cunosc pe noi. Suntem vecini, cu o istorie comună şi interes comun pentru prosperitatea reciprocă. În acest an, în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE, Ucraina are o posibilitate unică de a mişca procesul înainte, bazându-se pe efortul de nepreţuit al preşedinţiei irlandeze din anul trecut.

Am stabilit procesul de reglementare transnistreană drept cea mai importantă prioritate pe agenda noastră de lucru în calitate de ţară care deţine preşedinţia OSCE. De aceea am ales să întreprind prima mea vizită oficială în calitate de preşedinte în exerciţiul al OSCE anume în Republica Moldova. Acest lucru reflectă dorinţa mea de a începe cât mai curând activităţile noastre. Avem foarte multe de făcut şi cred că dispunem de combinaţia ideală de oameni, de ambele părţi, pentru a înregistra rezultate reale.

Timpul este de asemenea potrivit. Luna trecută, la Dublin, miniştrii de Externe din cele 57 state membre ale OSCE au făcut prima lor declaraţie comună, din ultimii zece ani, cu privire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, susţinând prin greutatea lor politică colectivă procesul 5+2, salutând recentele progrese şi chemând la depunerea în continuare a eforturilor în această privinţă.

Declaraţia a urmat după cele cinci runde oficiale de negocieri în formatul 5+2 desfăşurate în 2012, al căror rezultat a fost acordul cu privire la principiile şi procedurile de desfăşurare a negocierilor, precum şi a agendei cuprinzătoare a acestora. Am observat, de asemenea, progrese în ceea ce priveşte chestiuni practice, precum este reluarea transportului feroviar de mărfuri prin Transnistria. Aceste eforturi trebuie să le reamintească oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului că toate părţile au de câştigat de pe urma cooperării.

Ne propunem să menţinem acest ritm, cu şase runde de negocieri planificate pentru anul acesta, în conformitate cu procedurile convenite. Reprezentantul meu special, ambasadorul Andrii Deshchytsia, îi va primi pe negociatorii din cadrul formatului 5+2 la Lvov, în luna februarie, la prima rundă de negocieri din 2013.

În noul său rol de preşedinte al OSCE, Ucraina se va baza pe experienţa sa considerabilă în negocierile de reglementare şi va insista asupra avansării în procesul de negocieri în domeniile socio-economic, juridic, umanitar şi privind drepturile omului, precum şi în ceea ce priveşte reglementarea cuprinzătoare.

Pe agendă sunt multe chestiuni în privinţa cărora se poate ajunge la acorduri destul de repede. Ca prim pas, deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc ar transmite un semnal pozitiv care ar arăta că părţile păstrează ritmul dat de reluarea negocierilor oficiale. În cadrul întrevederilor mele cu liderii de la Chişinău şi Tiraspol, pe care le voi avea în această săptămână, îi voi chema să demonstreze că sunt serioşi în intenţia de a obţine o reglementare de lungă durată, angajându-se în acţiuni concrete. Temelia a fost pusă. Oamenii sunt pe loc şi există şi suport internaţional. Acum este momentul să luăm deciziile corecte.

Credem că toţi participanţii în formatul 5+2 împărtăşesc abordările noastre şi vor contribui la desfăşurarea cu succes a negocierilor pe durata preşedinţiei ucrainene a OSCE în 2013.“ 

Leonid Kojara, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, preşedinte în exerciţiu al OSCE

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite