Şeful diplomaţiei moldoveneşti deschide parantezele: Din octombrie am fost alertaţi despre riscul unui război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu, ministrul de Externe.
Nicu Popescu, ministrul de Externe.

Guvernul de la Chişinău a fost atenţionat încă din luna octombrie despre riscul izbucnirii unui război în regiune, iar pregătirile pentru cele mai sumbre scenarii au început încă din noiembrie 2021. O spune şeful diplomaţiei de la Chişinău, Nicu Popescu.

Potrivit oficialului, deşi situaţia din Ucraina reprezintă o tragedie de proporţii, există riscuri minime ca războiul să se extindă până în Republica Moldova. Vicepremierul Popescu spune că autorităţile de la Chişinău insistă pe plan extern pe statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar pe plan intern se depun eforturi pentru a preveni orice tentativă de subminare a neutralităţii, notează IPN.

Vicepremierul Nicu Popescu spune că Republica Moldova ia în considerare scenariul unui val masiv de refugiaţi ucraineni şi încearcă să gestioneze cât mai eficient această nouă realitate cu care se confruntă ţara. În acelaşi timp, diplomatul şi-a exprimat speranţa că negocierile dintre părţi se vor solda cât mai curând cu o încetare a focului, iar Republica Moldova va fi scutită de drama războiului.

„Din a doua jumătate a lunii octombrie am fost alertaţi despre riscul unui război. Din noiembrie am început pregătirile pentru orice tip de scenarii, inclusiv scenariul unui război la scară largă, la valuri de refugiaţi, s-au identificat imobile pentru cazarea refugiaţilor. Speranţa noastră este că această tragedie se va stopa, că aceste acţiuni militare nu se vor apropia de frontiera Republicii Moldova. Vom face tot posibilul pentru a menţine ţara noastră în afara acestui focar de conflict, dar în acelaşi timp suntem obligaţi să ne pregătim pentru tot spectrul de scenarii. Facem apel la calm, stoparea tentativelor de a diviza societatea, stoparea dezinformării, propaganda războiului. Ne-am lovit de tentative de a importa propagandă pro-război în spaţiul public. Este important ca neutralitatea noastră să nu fie subminată”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Vicepremierul Nicu Popescu spune că întreaga comunitate internaţională este impresionată de generozitatea şi solidaritatea cetăţenilor noştri în raport cu refugiaţii din Ucraina şi a menţionat că în următoarele zile ajutoare umanitare consistente vor ajunge în Republica Moldova.

„În următoarele zile veţi vedea o avalanşă de ajutor oferit Republicii Moldova pentru gestionarea refugiaţilor. O avalanşă de vizite foarte înalte. În Republica Moldova vor veni secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, comisarul european Oliver Várhelyi. Deja se declanşează un mecanism de solidaritate politică, dar şi practică cu Republica Moldova. Vor fi camioane, livrări de echipamente pentru refugiaţi”, a mai spus Nicu Popescu.

Ieri, Guvernul Lituaniei a luat decizia de a acorda Republicii Moldova 750 de milioane de euro pentru gestionarea fluxului de refugiaţi ucraineni. Potrivit datelor oficiale, peste 70 de mii de cetăţeni ai Ucrainei au intrat pe teritoriul Republicii Moldova de la izbucnirea războiului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite