Zeci de milioane de dolari pentru sectorul energetic. Deputaţii au păreri diferite despre creşterea tarifelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Mondială împrumută Republica Modlova cu 40,5 milioane de dolari FOTO: Adevărul
Banca Mondială împrumută Republica Modlova cu 40,5 milioane de dolari FOTO: Adevărul

Republica Moldova va primi de la Banca Mondială 40,5 milioane de dolari pentru eficientizarea şi reformarea sectorului termoenergetic.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a prezentat, în cadrul şedinţei de Parlament, proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care face parte din grupul Băncii Mondiale. 

Astfel, acordul prevede alocarea Republicii Moldova a unui împrumut de 40,5 milioane de dolari, cu o dobândă de 2,5%, pe o perioadă de 34 de ani şi cu o perioadă de graţie de cinci ani.

Potrivit deputatului comunist, reprezentant al Comisiei economie, buget şi finanţe, Oleg Reidman, reformarea sectorului energetic este o prioritate a municipalităţii, iar căldura se va scumpi. „Şi noi am discutat cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi ştim că nu s-a spus nimic despre careva restricţii la majorarea tarifului la căldură. Este vorba despre obligaţii internaţionale. Noi ştim din experienţa cu BERD când a fost construită conducta şi în momentul când nu a mai fost posibilă onorarea obligaţiunilor financiare, s-a pus în discuţie majorarea tarifului la apă”, a precizat Reidman. 

La rândul său, Valeriu Triboi a declarat că se vor crea condiţii cu ajutorul acestui suport pentru ca tarifele să nu crească. Şeful Legislativului, Andrian Candu, a vorbit despre importanţa acestui proiect şi că benenficiari vor fi circa un milion de cetăţeni, iar perfecţionarea şi reformarea sectorului energetic reprezintă un garant al securităţii energetice în condiţiile în care întreprinderea poate cogenera şi energie electrică. „Despre majorarea tarifelor se va discuta eventual în cazuri extreme”, a menţionat Candu.

Proiectul a fost aprobat cu majoritatea voturilor deputaţilor. Menţionăm că recent a fost creată o nouă întreprindere care va gestiona sistemul termoenergetic – „Termoelectrica” din fuzionarea „Termocom” şi „CET-2”. Costul gigacaloriei în Republica Moldova este de circa o mie de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite