Uniunea Europeană, campioană la donat bani pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din panourile informative, despre care vorbea premierul Vlad Filat, poate fi văzut în drum spre Soroca. FOTO Adevărul
Unul din panourile informative, despre care vorbea premierul Vlad Filat, poate fi văzut în drum spre Soroca. FOTO Adevărul

La 1 octombrie 2012, în Republica Moldova erau derulate cu suportul financiar al Uniunii Europene proiecte în valoare de 336 de milioane de dolari. Astfel, UE este cel mai important donator al ţării noastre, fiind urmată de BERD/BEI, SUA, Banca Mondială, România şi ONU.

Informaţiile au fost prezentate ieri, la prima şedinţă din acest an a Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, condus de premierul Vlad Filat. 

Cele mai multe fonduri, pentru agricultură

Ruslan Codreanu, şeful Direcţiei generale coordonarea politicilor, a asistenţei externe şi reforma administraţiei publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat, a comunicat că cele mai multe proiecte implementate cu suportul donatorilor străini sunt în sectorul agricol – de peste 341 mln. USD.

Consolidarea administraţiei publice şi societăţii civile beneficiază de  proiecte în valoare de 217,4 milioane de dolari, infrastructura socială şi serviciile - de peste 192,4 milioane, iar în domeniul transporturilor şi depozitării sunt în derulare proiecte de aproape 191 de milioane de dolari. 62% din finanţarea externă este alocată sub formă de grant. Astfel, per total, din granturi sunt implementate 189 de proiecte, iar din credite - 25.

Topul donatorilor

Cei mai mari donatori ai Republicii Moldova erau, la 1 octombrie 2012, Uniunea Europeană, cu proiecte în derulare de peste 336 de milioane de dolari, BERD/BEI (327,5 milioane), SUA (253,3 miliaone), Banca Mondială (173,9 milioane), România (101,7 milioane), ONU (64,7 miloane).

În ultimele luni, atât opoziţia comunistă, cât şi socialiştii au acuzat guvernarea de cheltuirea iraţională a asistenţei externe. În acest context, Vlad Filat a reamintit vineri despre dispoziţia sa din 5 septembrie 2012, prin care solicita transparenţă maximă şi o comunicare eficientă din partea instituţiilor implicate în gestionarea fondurilor externe. Atunci, premierul a cerut ca fiecare obiect construit sau reabilitat din surse externe să fie marcat cu panouri informative, pentru ca oamenii să cunoască din ce bani a fost implementat proiectul.

Unde găsim informaţii

Reprezentanţii Guvernului susţin că toate informaţiile despre proiectele realizate cu fonduri externe pot fi găsite pe pagina Cancelariei de Stat la rubrica „Domeniile de competenţă”/„Coordonarea asistenţei externe”, fie accesând direct pagina www.ncu.moldova.md.

„Aici putem să vedem toate rapoartele despre accesarea şi cheltuirea fondurilor externe, începând cu anul 2009, divizate pe mai multe compartimente - donatori, sectoare etc. Aş vrea, totodată, să menţionez pagina www.date.gov.md - portalul datelor deschise al Guvernului, unde sunt aplicaţii pe care, dacă le accesăm, putem vizualiza grafic sau pe hărţi, bunăoară, care sunt porţiunile de drum construite în 2009, de către cine au fost realizate lucrările şi cât a costat porţiunea respectivă de drum. Sau, în cazul proiectelor Băncii Mondiale, putem vizualiza harta cu toate localităţile unde, cu contribuţia Fondului de Investiţii Sociale, au fost implementate proiecte, precum şi valoarea lor, în fiecare sat ori raion”, declara acum o lună, pentru radio „Europa Liberă”, Ruslan Codreanu de la Cancelaria de Stat.

Bani de la chinezi

La şedinţă a fost discutat şi programul de asistenţă al Guvernului Republicii Populare Chineze pentru Republica Moldova. Au fost aprobate proiectele ce vor beneficia de asistenţă financiară în baza ultimului Acord financiar semnat cu Guvernul Republicii Populare Chineze, în decembrie 2011, în valoare de 9,5 mln de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite