Transparenţa, străină deputaţilor moldoveni. Raportul privind situaţia de la BEM, declarat secret de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportul privind situaţia de la BEM a fost editat doar pentru deputaţi FOTO Adevărul
Raportul privind situaţia de la BEM a fost editat doar pentru deputaţi FOTO Adevărul

Raportul comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia financiar-bancară a fost audiat de Parlament în şedinţă închisă. Deputaţii din fracţiunile PLDM, PD şi PCRM au decis că publicul nu trebuie să afle concluziile la care au ajuns parlamentarii-anchetatori în ceea ce priveşte soarta unui miliard de dolari. Preşedintele comisiei de anchetă a argumentat că audierea raportului s-a făcut cu uşile închise la cererea organelor de anchetă.

Deputatul Valeriu Streleţ a anunţat ieri că raportul a fost repartizat tuturor deputaţilor, dar că acesta este secret. Cu toate acestea, o copie a documentului a fost publicată înainte de şedinţa Parlamentului de către portalul deschide.md. Editorii site-ului sunt convinşi de autenticitatea copiei raportului expediat pe adresa lor.

Management defectuos şi tranzacţii dubioase

Raportul constată că cele trei bănci au avut parte de un mangement defectuos şi incompetent. Conducerea băncilor s-ar fi implicat în tranzacţii interbancare dubioase cu încălcarea legii. Documentul confirmă plasarea în lunile octombrie-noiembrie 2014 a circa 21,2 miliarde de lei la patru bănci, printre care Banca Socială şi alte trei instituţii bancare din Federaţia Rusă: Alef-Bank, Interprombank şi Gazprombank.

Banii au fost plasaţi fără gaj şi dobândă. Totodată, BEM a împrumutat bani de la trei bănci din Republica Moldova la o dobândă de 3%. BEM a creditat patru companii cu peste 12 miliarde de lei, sub pretextul că aceste credite ar fi asigurate de depozite ale băncilor din Federaţia Rusă. Deciziile privind acordarea acestor credite au fost luate de către Consiliul de Administraţie al băncii, care era condus de omul de afaceri Ilan Shor.

Şedinţă închisă la Parlament

Socialiştii şi liberalii au solicitat ca şedinţa de audiere a raportului să fie publică. Deoarece acest lucru nu s-a întâmplat deputaţii din fracţiunea PSRM au părăsit sala.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin, liderul PCRM, a menţionat că pentru comunişti contează doar decizia luată. „De exemplu, în Bulgaria un deputat a făcut puşcărie fiindcă a făcut publicitate negativă băncilor care au avut de pierdut foarte mult. Ar trebui şi la noi aşa ceva. Eu propun ca, imediat după ce se adoptă decizia, să se elimine tot ce e secret, iar decizia să fie făcută publică”, a sugerat Vladimir Voronin.

Leancă: Un raport confuz

Deputatul neafiliat Iurie Leancă susţine că, din punctul său de vedere, obiectivul propus de comisia de anchetă privind situaţia din sectorul financiar-bancar nu a fost realizat sub nicio formă. În raport se conţin formule confuze, nu se spune nimic nou şi nici nu s-a făcut o analiză riguroasă cum instituţiile statului şi-au respectat mandatul, a declarat parlamentarul, citat de IPN. Iurie Leancă este sigur că fără specialişti din străinătate nu vom avansa obiectiv şi echidistant în investigarea a ceea ce s-a întâmplat de fapt.

Raportul alternativ al socialiştilor

Pe 27 martie expiră termenul de rambursare a liniilor de creditare de circa 10 miliarde de lei oferite de Banca Naţională către Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, sub garanţia statului, iar dacă cele trei instituţii nu întorc banii, aceste miliarde devin datoria statului şi banii urmează a fi achitaţi din buget. Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, care a anunţat că fracţiunea PSRM a realizat un raport alternativ cu referire la situaţia pe piaţa financiar-bancară, iar din informaţiile pe care le deţine, aceşti bani nu vor fi întorşi. Dodon s-a arătat convins că extragerea sumelor enorme din sectorul bancar a avut loc cu participarea factorilor de decizie. Socialiştii consideră că cele trei bănci trebuie naţionalizate.

Raportul alternativ al PL

Şi Partidul Liberal a elaborat un raport paralel. În document se menţionează că problemele de la Banca de Economii au început mult mai devreme de furtul masiv care a avut loc în octombrie-noiembrie 2014. Credite neperformante au fost  efectuate în 2005, odată cu reformele realizate de consilierul economic al lui Vladimir Voronin, Oleg Reidman.

Potrivit liberalilor, membrii comisiei de anchetă privind elucidarea situaţiei de pe piaţa financiară şi situaţiei din jurul BEM se află într-un grav conflict de interese şi nici nu au dreptul moral să facă parte din comisie. Liberalii acuză principalele instituţii ale statului - Preşedinţia, Guvernul, Comitetul Naţional pentru Securitatea Financiară, BNM, Ministrul Finanţelor, Agenţia Proprietăţii Publice - care au fost informate din timp şi în mod sistematic despre riscurile la care este supus sistemul financiar-bancar al republicii, dar nu şi-au exercitat obligaţiunile şi nu au intervenit.

Potrivit deputatului Iurie Chirinciuc, care a elaborat raportul de alternativă, firmele creditate sunt în proprietatea sau afiliate lui Ilan Shor. Tot aceste firme plasează cereri uriaşe de valută în perioada octombrie-februarie 2015. În raport se mai spune că prejudiciul cauzat de aceste scheme poate fi mult mai mare decât suma de 17,6 miliarde de lei, indicată în informaţiile prezentate de SIS. Or, din estimările făcute de BNM pentru recapitalizarea celor trei bănci ar fi necesară suma de 33,1 miliarde lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite