Războiul rece pentru Termocom trece în fază activă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de fuzionare a celor două CET-uri din Chişinău cu Termocom este iarăşi în impas, după ce un judecător a emis o încheiere de suspendare a procesului. Autorităţile vor să renunţe la comasare şi să lichideze furnizorul de agent termic

Situaţia în jurul proiectului de restructurare a sistemului termoenergetic din Capitală şi de fuzionare a întreprinderii Termocom cu CET-1 şi CET-2 se complică de la o zi la alta.

După mai multe amânări, pe 31 ianuarie 2014 Adunarea Acţionarilor Termocom a aprobat, în sfârşit, decizia de comasare şi se părea că realizarea proiectului va începe în scurt timp.

Pe 17 februarie, însă, în baza unei cereri depuse de consilierul socialist Elena Hrenova, Judecătoria Centru din Chişinău a decis să suspende hotărârea respectivă „până la pronunţarea deciziei instanţei asupra fondului cauzei“.

Ceartă pe cota primăriei

Drept motiv a fost invocat faptul că Primăria Chişinău a încălcat legea împuternicindu-l pe reprezentantul său la Adunarea acţionarilor să susţină atribuirea unei cote de 5,15%, pentru Consiliul Municipal, deşi decizia votată de aleşii locali la 18 decembrie 2013 prevedea că ar trebui să-i revină 33,5% din capitalul noii întreprinderi, precum şi trei din cele şapte locuri în consiliul de administraţie.

Deputatul socialist Ion Ceban chiar l-a acuzat pe Dorin Chirtoacă, primarul general al Capitalei, că şi-ar fi depăşit atribuţiile semnând decizia prin care l-a împuternicit pe reprezentantul Consiuliului Municipal să voteze pentru o cotă de doar 5,15%. „Procuratura ar trebui să investigheze cazul, pentru că e vorba de o fraudă de proporţii“, a declarat parlamentarul.

Guvernul se gândeşte să lichideze Termocom

Tudor Copaci, viceministrul Economiei, s-a arătat îngrijorat de decizia instanţei, care va mări durata de restructurare a sistemului termoenergetic din Chişinău şi pune în pericol întregul proces de fuziune. „Termocomul ar trebui să conteste încheierea judecătorească şi să atragă şi Ministerul Economiei în proces, ca intervenient, pentru a finaliza litigiul. Dacă procesul va fi tergiversat, consiliul creditorilor poate reveni la varianta de lichidare juridică a Termocomului“, a menţionat Tudor Copaci.

Administraţia Capitalei nu a comentat, deocamdată, situaţia. Veronica Herţa, şefa Direcţiei generale finanţe şi membră a Consiliului de administraţie al Termocom, a refuzat să vorbească, motivând că este în concediu de maternitate, deşi ieri era la serviciu.

Cele 36 de conturi blocate

Situaţia se complică şi ca urmare a faptului că, la cererea CET-2, au fost blocate toate conturile bancare ale Termocom (36 în total), pentru încasarea unei datorii de 123,2 milioane de lei. „E o acţiune de intimidare, care periclitează activitatea întreprinderii. Termocom nu are în conturi asemenea mijloace financiare, iar pentru a le acumula este necesară o perioadă îndelungată“, se precizează într-un comunicat de presă al întreprinderii. Potrivit administraţiei Termocom, blocarea conturilor va însemna şi „cheltuieli suplimentare de 3,7 milioane de lei pentru achitarea onorariului executorului judecătoresc“.

Mihai Cernei, directorul Termocom dă asigurări că furnizarea energiei termice nu va fi sistată, dar cere intervenţia urgentă a autorităţilor. „Noi facem totul ca lumea să nu fie afectată. Administraţia Capitalei ştie care e situaţia, dar, din păcate, nu întreprinde nimic“, se plânge managerul.

În joc e un credit de 100 de milioane 

Expertul în energetică Ruslan Surugiu susţine că o astfel de evoluţie a evenimentelor era previzibilă, mai ales în condiţiile în care există interese majore în acest sector. „În situaţia creată, soluţia cea mai la îndemână este lichidarea Termocomului şi transmiterea tuturor activelor creditorului principal, CET-2. Nu este cea mai bună, dar se pare că alta nu există. Dacă se va merge pe această cale, cel mai mult va avea de pierdut administraţia Capitalei, care, astfel, nu va mai avea nicio posibilitate de a influenţa sectorul termoenergetic. La fel, vor avea de pierdut şi unii acţionari minoritari, ale căror drepturi nu se ştie cum vor fi reprezentate în viitoarea companie“, constată specialistul.

În opinia lui Surugiu, atunci când au examinat cum ar urma să fie restructurat acest sector, autorităţile centrale şi cele locale nu au ţinut cont de experienţa acumulată în sectorul distribuţiei energiei electrice. „Când s-a decis restructurarea şi privatizarea întreprinderilor de distribuţie a curentului, acestea au fost curăţate de creanţe şi datorii, care au fost transmise unei noi companii. Aceeaşi soluţie putea fi aplicată şi în cazul sectorului termoenergetic. Nu înţeleg de ce autorităţile şi instituţiile internaţioanle au evitat o astfel de rezolvare a problemei“, se întreabă Ruslan Surugiu.

Tergiversarea procesului de reorganizare a sistemului termoenergetic din Chişinău ar putea duce la ratarea asistenţei financiare în valoare de circa 100 de milioane de dolari, promisă de Banca Mondială.

„E o acţiune de intimidare care periclitează activitatea întreprinderii. Termocom nu dispune de asemenea mijloace financiare.“ Mihai Cernei, directorul Termocom „În situaţia creată, soluţia cea mai la îndemână este lichidarea Termocomului şi transmiterea tuturor activelor creditorului principal, CET-2. Nu e cea mai bună, dar se pare că alta nu există. Ruslan Surugiu, expert în energetică

Mega întreprindere pe bani străini

Cifra datoriilor acumulate de Termocom faţă de CET-1 şi CET-2, Moldovagaz şi alţi furnizori se ridică la 2,5 miliarde de lei. Proiectul de restructurare a sectorului termoenergetic prevede că, în urma fuzionării CET-1 şi CET-2 cu distribuitorul de căldură din Chişinău, va fi creată o mega întreprindere cu un capital de 1,68 miliarde de lei. Cota majoritară în capitalul noii companii urma să fie deţinută de CET-2 şi CET-1 - circa 95%, iar Consiliul Municipal să-i revină doar 5,15%. Dacă se reuşea fuziunea până la 31 decembrie 2013, instituţiile financiare internaţionale erau gata să dea circa 120 de milioane de dolari. Amânarea a dus deja la ratarea unui grant de 20 de milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite