Raport de audit: Datele arată o incertitudine privind capacitatea Băncii de Economii de a-şi continua activitatea fără suportul continuu al acţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiei Grant Thomton Audit constată în raportul de audit de la BEM o serie de denaturări ale situaţiilor financiare de la 31 decembrie 2012.

Auditorul menţionează în raport că activele Băncii de Economii luate în posesie şi deţinute în vederea vânzării sunt evaluate la valoarea cea mai mică între cost şi valoarea justă. La sfârşitul anului 2012 activele luate în posesie de bancă valorau 468,17 milioane de lei.

"Nu am putut să obţinem probe de audit suficiente că la 31 decembrie 2012 aceste active sunt prezentate la valoarea cea mai mică între cost şi valoarea justă", se menţionează în raportul de audit la Banca de Economii efectuat de Grant Thomton Audit.

Incertitudini la BEM

Compania subliniază că instituţia financiară la sfârşitul anului trecut nu a respectat mărimea capitalului reglementat, suficienţa capitalului ponderat la risc, raportul dintre suma celor zece mai mari datorii nete la credit şi portofoliul total al creditelor, expunerea netă asumată de bancă faţă de o persoană sau un grup de persoane acţionând în comun şi valoarea totală a investiţiilor unei bănci în imobilizări corporale şi a cotelor de participare în capitalul unităţilor economice.

Totodată auditorii evidenţiază şi o incertitudine privind capacitatea Băncii de Economii de a-şi continua activitatea fără suportul continuu al acţionarilor.

La sfârşitul lunii martie, portofoliul creditelor neperformante de la Banca de Economii (BEM) s-a îmbunătăţit brusc. Astfel, dacă în decembrie 2012 instituţia deţinea un portofoliu de credite neperformante în valoare de 1,4 miliarde de lei, la finele lui martie volumul acestora a coborât la 900 de milioane de lei. Reuşita se datorează unei tranzacţii de vânzare de către BEM a unor credite neperformante de aproape jumătate de miliard de lei. Guvernatorul Băncii Naţionale a sugerat că este o tranzacţie „suspectă“. 

În acelaşi timp Victor Bodiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al BEM, susţinea recent că nu mai există niciun pericol la Banca de Economii. „Situaţia ar fi fost şi mai bună dacă nu se făceau speculaţii în jurul băncii, în rezultatul cărora „au avut de suferit oamenii, care i-au crezut pe unii analişti şi politicieni, şi-au ridicat anticipat depozitele şi, astfel, au pierdut bani“, afirma Bodiu.

Potrivit unui comunicat al băncii, în urma profitului înregistrat în primele trei luni din 2013, Banca de Economii şi-a majorat Capitalul Normativ Total la 213,9 milioane de lei, ceea ce asigură conformarea băncii cu exigenţele BNM privind cuantumul capitalului minim necesar, anunţa un comunicat al băncii, la începutul săptămânii.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite