Procedurile vamale în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti vor fi simplificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Serviciul Vamal va simplica procedurile vamale aplicate în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) pentru a creşte eficienţa activităţii comerciale a complexului. La fel, urmează să fie îmbunătăţiţe procedurile fito-sanitare şi veterinare aplicate la vămuirea mărfurilor, transmite IPN.

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a prezentat joi, 4 mai, într-o conferinţă de presă, rezultatele studiul asupra procedurilor vamale aplicate în PILG. Pe lângă simplificarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, studiul mai recomandă modificarea cadrului juridic şi de reglementare a activităţii PIL şi modernizarea infrastructurii.

Studiul a fost realizat la solicitarea Serviciului Vamal, care urmează să recordeze la standardele europene procedurile de vămuire, în contextul implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Colin Gazeley, şef de departament în cadrul EUBAM, a spus că studiul elaborat evidenţiază reformele care trebuie realizate. „În prezent există o mare presiune din partea bussinesului atât din Republica Moldova, cât şi din afară de a simplifica procedurile de vămuire a mărfurilor în port. Acest lucru va permite creşterea fluxului de transport prin PILG, ceea ce va duce la facilitarea comerţului. Întreprinderile comerciale vor putea fi extinse şi comerţul internaţional va fi mai uşor de realizat”, a spus Colin Gazeley.

Iurie Ceban, directorul adjunct al Serviciului Vamal, a spus că simplificarea procedurilor vamale va permite creşterea investiţiilor şi dezvoltarea comercială a portului. „Serviciul Vamal are ca prioritate identificarea şi implementarea celor mai inovatoare instrumente de administrare vamală, care vin nu doar să faciliteze schimburile comerciale, dar şi să creeze un mediu de afaceri competitiv pentru rezidenţii acestei zone”, a declarat Iurie Ceban.

Potrivit ambasadorului european la Chişinău, Pirkka Tapiola, Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, fiind unicul port de transport maritim, reprezintă un avantaj pentru economia Republicii Moldova. Iar facilitarea procedurilor vamale va permite ca portul să îşi sporească capacitatea de activitatea şi eficienţa.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti asigură accesul Republicii Moldova la mare şi este localizat în partea de sud-vest a ţării. Potrivit Serviciului Vamal, în  2016 prin PILG au trecut 876 de mii de tone de mărfuri în vrac şi 757 de mii de tone de mărfuri containerizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite