Premierul Pavel Filip cere plafonarea preţului la gazul lichefiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Economiei să elaboreze proiectul de modificări necesare să se revină la mecanismul de plafonare a preţurilor de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat. Solicitarea a fost făcută în cadrul şedinţei Guvernului de miercuri, 24 august.

„În 2015 a fost instituit un nou mecanism de formare a preţurilor la produsele petroliere, iar preţul la gazul lichefiat era plafonat exact ca şi preţul la benzină şi motorină. Vreau doar să se ştie faptul că anularea plafonării preţului la gazul lichefiat din vara acestui an este consecinţa unei iniţiative legislative – amendament înaintat de un grup de deputaţi. Îmi pare rău că această iniţiativă a trecut şi a fost aprobată în Parlament. Pe această temă vom avea discuţii cu parlamentarii să vedem cum s-a întâmplat acest lucru”, a menţionat Pavel Filip.

Solicitat de IPN, ofiţerul de presă al Agenţiei pentru Reglementare în Energetică , Anatol Barbei, a menţionat că solicitarea Guvernului vine după ce ANRE a expediat o scrisoare Cabinetului de miniştri prin care a sesizat despre necesitatea revenirii la plafonarea preţului la gazul lichefiat. „De vreme ce ANRE nu are dreptul la iniţiativă legislativă, de aceea a făcut această solicitare către Guvern”, a spus Anatol Barbei.

Potrivit ANRE, plafonarea preţului la gazul lichefiat este necesară pentru că acesta se importă în Republica Moldova, or ideea plafonării preţului de comercializare cu amănuntul a fost făcută pentru a corela aceste preţuri cu cotaţiile de la bursele regionale şi internaţionale. „Anterior se întâmpla că aceste cotaţii scădeau, dar la noi preţurile rămâneau aceleaşi sau chiar se majorau”, a explicat ofiţerul de presă al ANRE.

Astăzi ANRE anunţă, o dată la două săptămâni, preţuri plafon la motorină şi benzină. După votarea amendamentului înaintat de un grup de deputaţi, preţurile la gazul lichefiat sunt stabilite de către deţinătorii de licenţă pentru import şi comercializare a carburanţilor, care trebuie să se ghideze de o rată de rentabilitate rezonabilă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite