Parlamentul a votat legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală a fost votat în prima lectură în Parlament. Actul prevede că cetăţenii Republicii Moldova vor putea să-şi liberalizeze capitalurile menţinute în economia tenebră şi cele din afara sistemului, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că acest proiect de lege nu reprezintă o amnistie fiscală. Se vor anula amenzile şi penalităţile doar dacă agenţii economici îşi vor achita datoria de bază faţă de stat. Potrivit lui Andrian Candu, peste 105 mii de contribuabili au datorii faţă de stat sub formă de neachitare de amenzi şi penalităţi în sumă de peste 880 de milioane de lei.  În acelaşi timp, datoria de bază faţă de stat este de 1,1 miliarde de lei. Chiar dacă statul pierde cele 880 de milioane de lei, va câştiga alte 1,1 miliarde pentru că oamenii vor fi stimulaţi să achite datoriile de bază.

Autorul proiectului menţionează că în Republica Moldova demult se vorbeşte că economia tenebră depăşeşte 30% din PIB şi este nevoie de mecanisme ca să se aducă această economie tenebră în economie albă. Unul dintre aceste mecanisme este liberalizarea capitalului.

Potrivit lui, dacă cetăţeanul vrea să-şi evalueze la valoarea de piaţă un imobil şi să-l vândă, acest proiect îi oferă posibilitatea să o facă  achitând o taxă de 2% din valoarea lui drept taxă de liberalizare.

Mai mulţi deputaţi s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu faptul că acest proiect ar putea oferi posibilitatea ca unele persoane fizice să-şi liberalizeze capitalul obţinut prin mijloace ilicite sau să îşi oficializeze resursele din zonele offshore. Andrian Candu a menţionat că această lege nu prevede legalizarea mijloacelor provenite din activităţi ilicite. Pentru lectura a doua trebuie definitivat mecanismul prin care va fi verificată provenienţa mijloacelor.

Deputata PLDM, Liliana Palihovici, a menţionat că acest proiect nu trebuie să le dea de înţeles agenţilor economici care acumulează datorii către stat ani la rând că „statul o dată la 7-10 ani le iartă aceste datorii”. Colegul său de fracţiune, Grigore Cobzac, a menţionat că acest proiect a fost propus spre examinare pripit în plenul Parlamentului şi nu au fost organizate suficiente consultări cu experţii, societatea civilă şi partenerii de afaceri. „Autorii pornesc de la faptul că în timp la negru s-au acumulat resurse mari pe care trebuie să le legalizăm. Am mai făcut acest lucru în 2007, acum ni se propune acelaşi lucru”, a spus Grigore Cobzac.

Deputatul neafiliat Iurie Leancă a menţionat că există îngrijorări că acest proiect ar putea avea alte efecte decât cele aşteptate. „Pune la îndoială sistemul de integritate pentru că ar putea afecta reputaţia sistemului financiar-bancar. În acest sens, vin cu o sugestie – să venim cu un totul alt concept care să divizeze stimularea fiscală şi liberalizarea capitalului. Poate ar trebui să fie două proiecte”, a spus Iurie Leancă.

Maria Postoico, deputată PCRM, a spus că oamenii sunt foarte îngrijoraţi referitor la acest proiect pentru că, cică, vor fi legalizaţi cei care au încălcat legislaţia, iar statul îi scuteşte de datorii. „Ce se referă la liberalizarea de capital este mai greu de înţeles. Se referă şi la cei care deţin mijloace în zonele offshore? Pentru a doua lectură mecanismul trebuie să fie mult mai clar pentru ca oamenii să înţeleagă”, a spus Maria Postoico.

Proiectul a fost susţinut de majoritatea deputaţilor aflaţi la şedinţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite