Moldova ratează un credit de 30 de milioane de dolari de la Banca Mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor prognozează că în acest an ţara noastră nu va obţine creditul DPO-II de 30 de milioane de dolari, promis de Banca Mondială pentru susţinerea Moldovei în implementarea agendei de reforme structurale şi stimularea creşterii economice.

Din aceste motive ministerul Finanţelor a propus deja modificarea Legii Bugetului pentru anul 2014, iar deputaţii din coaliţia de la guvernare au votat în prima lecutură, ca pentru acoperirea decalajului de casă pentru finanţarea ritmică a cheltuielilor bugetare, să fie emise valori mobiliare de stat în sumă de 400 milioane de lei. În consecinţă datoria de stat interna se va majora şi mai mult decât se planifica iniţial şi va trece de 7,41 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor nu dezvăluie însă motivele pentru care ţara noastră va rata acest împrumut.

La finele lunii martie Consiliul director al Grupului Băncii Mondiale a aprobat suma de 30 de milioane de dolari pentru susţinerea Moldovei în implementarea agendei de reforme structurale şi stimularea creşterii economice. 

Prin aceasta se urmărea îmbunătăţirea mediului de afaceri, promovarea stabilităţii şi dezvoltării sectorului financiar şi ameliorarea echităţii şi eficienţei cheltuielilor publice.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Mondiale, operaţiunea de 30 de milioane dolari oferă sprijin în contextul Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020” şi reprezintă o componentă esenţială a Strategiei de parteneriat cu Moldova pentru anii fiscali 2014-17.

„Sprijinul nostru corespunde în întregime priorităţilor naţionale de dezvoltare a ţării şi îşi propune să vizeze reformele principale, care pot contribui la stimularea creşterii economice”, a declarat atunci Abdoulaye Seck, director pentru Moldova al Băncii Mondiale.

Valoarea totală a proiectelor prevăzute să fie finanţate de Banca Mondială, în cadrul Strategiei de Parteneriat cu Republica Moldova pentru 2014-2017, constituie 450 milioane de dolari, dintre care 250 de milioane vor fi oferite de Agenţia Internaţională de Dezvoltare (AID) şi 200 de milioane – de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
Începând cu anul 1992, când Republica Moldova s-a alăturat Băncii Mondiale, AID şi BIRD, părţi ale Grupului Băncii Mondiale, au finanţat 49 de operaţiuni, totalul angajamentelor constituind peste un miliard de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite