Un deputat comunist a făcut publică o listă a vinovaţilor de dezastrul de la Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul comunist Oleg Reidman a dezvăluit numele unor funcţionari care s-ar face vinovaţi de situaţia creată în jurul Băncii de Economii a Moldovei (BEM). Printre aceştia se numără şefii de la Finanţe, Economie şi Banca Naţională.

"Fărădelegile de la Banca de Economii, unde statul deţine 56% din acţiuni, au fost comise cu buna ştiinţă a Guvernului“, a declarat la postul TV 7, deputatul PCRM, Oleg Reidman, care a condus comisia parlamentară de anchetă a situaţiei de la BEM.

În opinia lui Reidman, directorul BEM, Grigore Gacichevici, nu putea să decidă de unul singur alocarea creditelor dubioase fără ca despre aceasta să nu ştie membrii Consiliului de administrare al BEM, unde majoritatea o reprezintă reprezentanţii Guvernului.

“Administraţia BEM, care este numită de stat prin membrii Consiliului de administrare, nu este chiar atât de curajoasă ca să opereze asemenea acţiuni fără acoperire. În noiembrie 2009, Gacichevici a fost demis, iar ulterior judecata l-a restabilit în post. În aceste condiţii apare întrebarea de ce Gacichevici nu a fost demis din nou de consiliul BEM?”, s-a întrebat Reidman, care nu exclude ipoteza că, fostul preşedinte al BEM a început să joace după regulile reprezentanţilor Guvernului.

În lista vinovaţilor întocmită de parlamentar se află de exemplu vice-ministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră. „Judecând după modul în care acesta s-a prezentat la Comisie, mi-am dat seama că el nu înţelege de ce merge la şedinţele Consiliului de Administraţie al BEM. Probabil doar pentru a ridica mâna”, a constat parlamentarul, citat de unimedia.md.

În opinia lui Reidman şi ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa poartă o parte din vină pentru că nu ar fi dat instrucţiunile de rigoare subordonaţilor privind măsurile ce trebuie să fie întreprinse.

„S-a întâmpla că Ministrul Finanţelor a înaintat membrii Consiliului de Administraţie. Aceştia nu au fost acceptaţi de Banca Naţională. În loc să prezinte rapid alte candidaturi, ministerul a insistat asupra acestora şi s-a aflat în conflict cu BNM. În rezultat, Consiliul a fost pentru o perioadă lungă de timp nefuncţional: nu s-au putut convoca şi nici nu au putut reuni în şedinţă acţionarii”, a menţionat Reidman.

Şi Ministerul Economiei a fost inclus în lista celor vinovaţi de dezastrul de la BEM.

"Responsabil pentru administrarea proprietăţii de stat este Ministerul Economiei, prin intermediul unei agenţii. Aceasta însă nu a efectuat o monitorizare adecvată a situaţiei. Ancheta şi instanţele de judecată se vor pronunţa asupra vinovăţiei lor”, a concluzionat preşedintele Comisiei de anchetă. Vinerea trecută în Parlament a fost prezentat, cu uşile închise, raportul Comisiei de anchetă în cazul Băncii de Economii. Comisia a propus trei soluţii în cazul Băncii de Economii : naţionalizarea, privatizarea cu păstrarea unui pachet de blocaj de 33%, sau Guvernul să ofere bani companiilor de stat cu datorii la Banca de Economii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite