Licenţele de depozitar central şi autorizaţiile de societate de registru, eliminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Persoanele juridice care deţin licenţă de depozitar central sau autorizaţie de societate de registru vor dispune de dreptul de a obţine licenţele şi autorizaţiile pentru activitate pe piaţa de capital fără achitarea taxelor şi plăţilor respective, avându-se în vedere că persoanele juridice în cauză au achitat anterior taxele pentru obţinerea licenţei de depozitar central.

Astfel, urmează a fi eliminate licenţele de depozitar central şi autorizaţiile de societate de registru. Prevederile se conţin într-un proiect votat în lectură finală, joi, 6 aprilie, de către Parlament, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului se menţionează că acesta are ca scop ajustarea actelor legislative în vigoare, precum şi crearea unui cadru eficient de reglementare a activităţii Depozitarului central unic al valorilor mobiliare (DCU). Suplimentar, proiectul propune unele amendamente la cadrul de reglementare financiar-bancar cu scopul optimizării acestuia.

Proiectul legii prevede ca societăţile pe acţiuni să dispună de dreptul de a transmite informaţiile din registrul acţionarilor de la data constituirii DCU. Proiectul mai prevede măsuri compensatorii pentru persoanele juridice care deţin licenţă de depozitar central sau autorizaţie de societate de registru, precum şi acţionarii acestora.

Potrivit proiectului, persoanelor juridice care deţin licenţă de depozitar central sau autorizaţie de societate de registru sau au calitatea de acţionar al acestora li se acordă dreptul de a deţine calitatea de fondator şi acţionar al DCU. Deţinerea calităţii de fondator şi acţionar este un drept exclusiv, deţinut de o categorie limitată de entităţi, care va permite operatorilor existenţi şi acţionarilor acestora să aloce investiţiile anterioare în capitalul DCU.

Totodată, persoanele juridice care deţin licenţă de depozitar central sau autorizaţie de societate de registru vor beneficia de dreptul de a obţine licenţă pentru activitatea pe piaţa de capital fără achitarea taxelor de eliberare a licenţei. Astfel, operatorii existenţi vor fi în drept să obţină licenţă pe un termen nelimitat şi să desfăşoare activitate pe piaţa de capital fără achitarea taxelor de eliberare a licenţei.

La fel, urmează a fi introdusă noţiunea „infrastructurile pieţei financiare”, care se referă la sistemele de evidenţă şi decontare a mijloacelor băneşti, valorilor mobiliare şi altor instrumente financiare. Banca Naţională a Moldovei urmează să realizeze atribuţiile ce ţin de constituirea, licenţierea, reglementarea şi supravegherea infrastructurilor pieţei financiare. De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor proiectului, urmează să fie schimbat termenul în care BNM va prezenta Raportul anual Parlamentului. Astfel, BNM va prezenta legislativului raportul anual până pe 1 iunie, nu în termen de patru luni după încheierea fiecărui an financiar, aşa cum prevede legislaţia în prezent.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite