Giganţii comerciali nu sunt şi contribuabili mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie, 35 de companii au obţinut statutul de mari contribuabili, anunţă Fiscul. Din lista întreagă lipsesc, însă, numeroase firme profitabile, inclusiv reţele de supermarketuri şi producători de alcool. Experţii nu exclud că multe dintre acestea nu plătesc toate taxele la stat.

 Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) a inclus în acest an în lista contribuabililor mari din Republica Moldova 450 de companii. Majoritatea (352 la număr) activează în Chişinău, 27 sunt din Bălţi şi între una şi zece – în 26 de raioane, dintre care cele mai multe revin raionului Ialoveni, zece întreprinderi. Totodată, în raioanele Basarabeasca, Dubăsari, Criuleni, Glodeni, Leova, Şoldăneşti şi Taraclia nu a fost înregistrat niciun mare plătitor de impozite.

Marii absenţi. Câteva exemple

O analiză a listei integrale scoate la iveală faptul că printre marii contribuabili nu se regăsesc mai multe companii cu vânzări de sute de milioane de lei. De exemplu, nu apare firma Dufremol, cel mai important operator de pe piaţa comerţului duty free din Republica Moldova, cu o cifră anuală de afaceri de peste 500 de milioane de lei. În schimb, poate fi găsit concurentul său principal - Le Bridge International.

Din listă lipseşte şi compania BPM-Plus din Rezina, care comercializează cimentul şi metalul produs de uzinele din Râbniţa, care în 2012 a avut vânzări de peste 400 de milioane de lei. „Anul trecut, veniturile noastre au fost chiar mai mari. Plătim toate taxele şi îmi pare straniu că n-am fost incluşi în această categorie“, ne-a declarat directorul companiei, Piotr Babii.

Nu au ajuns în tabelul Fiscului nici Top Computers, unul dintre cei mai mari distribuitori de calculatoare din ţară, firmele Stal-Invest din Chişinău şi Rusagro-Prim din Cupcini, Edineţ, toate cu afaceri de peste 400 de milioane de lei. Lipseşte şi cel mai mare producător de coniac, compania Moldavskii Standart din Taraclia, cu vânzări anuale de peste 300 de milioane de lei. Acest fapt ridică semne de întrebare, în condiţiile în care combinatul de vinuri din Mileştii Mici, cu o cifră de afaceri de zece ori mai mică, a încăput în listă.

Sunt de negăsit şi celebrele reţele de magazine de electrocasnice FoxMart, Bomba şi Alina Electronic, care, dacă ar fi să dăm crezare reclamelor, oferă „reduceri grandioase“ în fiecare zi. A dispărut până şi Aeroportul Internaţional Chişinău. „Ca urmare a concesionării aeroportului, toate activităţile economice şi angajaţii au trecut la compania Avia Invest“, ne-a spus Galina Telpiz, şefa secţiei marketing a Avia Invest.

Nu corespund criteriilor

Fiscul explică absenţa unor întreprinderi prin faptul că acestea nu corespund criteriilor de determinare a statutului de mari contribuabili. „Ca să ajungă în această listă, compania trebuie să achite la buget peste trei milioane de lei pe an şi să aibă livrări mai mari de 50 de milioane de lei. În plus, lista nu poate conţine mai mult de 450 de agenţi economici, pentru că nu avem suficienţi angajaţi ca să deservim un număr mai mare de astfel de contribuabili“, a precizat Ludmila Botnari, şefa Direcţiei mari contribuabili de la IFPS.

Numeroase companii utilizează scheme de eficientizare fiscală. Plătesc taxe doar cei care n-au încotro. Roman Chircă, economist

Cât despre lipsa unor giganţi comerciali, funcţionara afirmă că multe companii ar putea să beneficieze de scutiri de TVA sau să fi avut livrări de mărfuri la cota zero.

Se eschivează de la plata impozitelor

Economistul Roman Chircă nu este surprins de faptul că firmele-gigant nu au fost incluse în rândul marilor contribuabili, în condiţiile în care Fiscul nu demonstrează eficienţă. „Economia noastră este constituită astfel încât plătesc taxe doar cei care nu au încotro, cum ar fi întreprinderile de stat sau societăţile pe acţiuni cu capital de stat. În rest, se ştie că numeroase companii utilizează diferite scheme de eficientizare fiscală, folosindu-se de breşele din legislaţie, prin companii interpuse şi alte metode“, a concluzionat specialistul.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri când o mare companie utiliza scheme de optimizare fiscală este cel al FoxMart. În noiembrie 2013, Fiscul a anunţat că a descoperit marfă nedeclarată în valoare de 127,5 milioane de lei. Statul a fost prejudiciat cu 21,2 milioane de lei doar din neachitarea TVA, sumă la care se adaugă şi alte impozite neplătite. „Acest caz de evaziune fiscală reprezintă un record pentru ultimii ani de activitate a Serviciului Fiscal“, a declarat atunci Eduard Balan, şeful serviciului de presă al IFPS.

Schema a fost deconspirată după ce Fiscul a instituit posturi fiscale la trei întreprinderi fondatoare ale reţelei de magazine. Inspectorii au efectuat mai multe măsuri de control prevăzute de legislaţie, printre care şi inventarierea mărfii, şi au descoperit la două din cele trei diferenţe considerabile între documentele contabile şi stocurile de marfă depozitate şi expuse spre vânzare.

Cine ajunge în listă

Anul trecut, Fiscul a majorat baremul de stabilire a contribuabililor mari, de la două până la trei milioane de lei. Este vorba de suma impozitelor achitate de o companie pe parcursul unui an calendaristic, cu excepţia TVA, accizelor şi altor plăţi administrate de Serviciul Vamal. Un alt criteriu este ca venitul constatat în contabilitatea financiară sau valoarea totală a livrărilor să fie egală sau mai mare de 50 de milioane de lei anual. Agenţii economici incluşi în listă nu benefiază de facilităţi fiscale, însă au parte de un control mai mare şi o administrare mai operativă, fiind deserviţi de o subdiviziune specială a Fiscului. Anterior, numărul acestor companii a crescut de la 400 la 450.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite