Gazprom ţine captivă Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Securitatea energetică a Republicii Moldova este strict legată de conducta Iaşi-Ungheni, deoarece în mod raţional existenţa a doi furnizori de energie presupune un preţ mai mic şi implicit un număr mai mare de oameni racordaţi la reţeaua de distribuţie, a declarat coordonatorul Centrului NATO de la Chişinău, Mihai Ţurcanu.

Din păcate, influenţa Gazprom la Chişinău anulează efectele benefice ale conductei Iaşi-Ungheni, care deşi este funcţională nu este în prezent utilizată pentru furnizarea de gaze naturale. Premierul Iurie Leancă a declarat recent într-o emisiune televizată că nu s-a reuşit stabilirea unei formule de import a gazului din România, deoarece reţeaua de distribuţie aparţine Moldovagaz, unde acţionar majoritar este concernul rus Gazprom.

Mihai Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul de Informare şi Documentare NATO, a precizat în cadrul unei conferinţe, că Republica Moldova trebuie să-şi diversifice sursele de import, deoarece în acest moment este dependentă 100% de Federaţia Rusă.

Potrivit lui Mihai Ţurcanu, Moldova Gaz, care face parte din Gazprom, când a vrut să creeze reţeaua de conducte în sate, nu a iniţiat un proiect de construcţie propriu-zisă ci a aşteptat ca oamenii prin resursele financiare proprii să facă reţeaua de distribuţie ca apoi să o concesioneze. Securitatea energetică globală este legată de consumul de energie ca motor al unei economii funcţionabile, iar resursele de gaz sau petrol sunt esenţiale pentru funcţionarea performantă a oricărei economii moderne. “Securitate energetică este importantă pentru securitatea naţională, din acest motiv trebuie să avem în vedere instabilitatea politică a ţărilor producătoare de petrol, mărirea preţurilor la energie, competiţia centrelor de surse de energie precum şi dependenţa exclusivă de importuri şi terorismul internaţional” a menţionat Ţurcanu.

Monopolul Gazprom se clatină

Potrivit prezentării de la Centrul NATO din Chişinău, Uniunea Europeană este dependentă de importul de energie. Astfel, în 2010 un procent de 54% din totalul energiei consumate a fost importat din afara Uniunii Europene. Măsurile pentru sporirea gradului de securitate european ar fi folosirea tehnologiei de fracturare hidraulică prin exploatarea gazelor de şist, creşterea capacităţii de producţie din surse regenerabile, respectiv contracarea monopolului Gazprom.

Ţurcanu a sublinat că România experimentează în prezent modelul european de fracturare hidraulică a gazelor de şist cu intenţia de a deveni exportator de gaze de şist. Rusia întâmpină probleme din perspectiva securităţii energetice, chiar dacă este actorul dominant regional, deoarece se confruntă cu o lipsă de tehnologie avansată de exploatare şi are probleme de corupţie, 20-40% din venituri Gazprom sunt practic pierdute. În arhitectura securităţii energetice globale este important şi Acordul Rusiei cu China semnat în 2014 pentru 1,3 milioane de gaz natural, prin care Rusia s-a angajat să asigure infrastructura energetică.

În viziunea lui Mihai Ţurcanu, conducta Iaşi- Ungheni ar reprezenta un prim început pentru a fundamenta bazele unei strategiei de securitate energetică a Republicii Moldova. În cei 23 de ani de independenţă, Republica Moldova a iniţiat mai multe proiecte de infrastructură energetică, cu scopul de a-şi asigura securitatea energetică şi de a diminua dependenţa faţă de Rusia. Conducta Iaşi Ungheni experţii a fost comparată cu o „declaraţie de independenţă energetică“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite