ANRE din România precizează că exporturile de gaze în Republica Moldova sunt posibile, dar cu condiţia existenţei unei conexiuni fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta Iaşi-Chişinău nu va putea fi finalizată nici în anul 2013 FOTO
Conducta Iaşi-Chişinău nu va putea fi finalizată nici în anul 2013 FOTO

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei din România a emis un ordin prin care permite exporturile de gaze în statele din Uniunea Europeană. Aceslaşi ordin nu exclude livrările şi în alte state, inclusiv Republica Moldova.

Astfel vor putea fi realizate exporturi de gaze româneşti prin conductele de interconectare cu Ungaria (Arad-Szeged) şi Bulgaria (Giurgiu-Ruse), dar şi prin cea cu Republica Moldova (Iaşi-Ungheni)

Toate cele trei interconectări se află în stadiu de proiect, ceea ce semnifică că exporturile nu pot fi realizate, deocamdată, în mod fizic.

"Prin această reglementare s-a introdus posibilitatea exportului (fizic sau comercial) de gaze naturale din România către alte ţări UE, posibilitate condiţionată de necesitatea existenţei unor puncte de interconectare fizice între sistemele naţionale de transport ale acestor ţări.

Ordinul ANRE nu exclude si nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte ţări din afara spaţiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putând fi realizate numai în situaţia existenţei interconectărilor fizice între sistemele de transport", se precizează în documentul emis de Autoritatea de Reglementare din România.

De notat că realizarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni nu a fost prevăzută nici în programul guvernamental român de investiţii pe anul 2013. Astfel, lucrările de construcţie a gazoductului care urmau să înceapă în luna mai a acestui an cel mai probabil vor fi amânate, constată hotnews.ro. Deocamdată nu au fost organizate nici măcar licitaţiile pentru efectuarea lucrărilor de proiectare.

Pentru Republica Moldova acest proiect de interconectare Iaşi-Ungheni este foarte important fiind una din soluţiile pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti. Conducta de interconectare Ungheni-Iaşi ar avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an şi un cost de circa 20 de milioane de euro. Banii vor fi alocaţi din fonduri europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite