Cursul valutar îmbogăţeşte băncile furate. BEM a obţinut venituri de 19 ori mai mari decât cea mai profitabilă bancă din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferenţele de curs de pe piaţa valutară au adus venituri frumoase băncilor furate FOTO: Adevărul
Diferenţele de curs de pe piaţa valutară au adus venituri frumoase băncilor furate FOTO: Adevărul

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, aflate în proces de lichidare, au înregistrat creşteri ale veniturilor din dobânzi, taxe şi comisioane, însă cei mai mulţi bani au fost obţinuţi din diferenţele de curs valutar, suma fiind cu mult mai mare decât ale celorlalte bănci care funcţionează în regim normal.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, veniturile din dobânzi ale Bănciii de Economii au crescut pe parcursul lunii august de la 44,811 milioane de lei la peste 51 milioane de lei. În acelaşi timp, suma câştigată din taxe şi comisioane s-a majorat cu circa 10 milioane de lei. Totuşi, Banca de Economii a obţinut venituri record din diferenţele de curs valutar, valoarea acestora fiind de 917,7 milioane de lei, de circa 5 ori mai mult decât a obţinut cea mai profitabilă bancă din Republica Moldova – Moldova-Agroindbank. Astfel, BEM a obţinut pe parcursul lunii august peste 300 milioane de lei, iar Moldova-Agroindbank - 15,7 milioane de lei sau de peste 19 ori mai puţin decât veniturile obţinute de Banca de Economii.

BEM a reuşit pe parcursul lunii trecute să reducă şi din pierderi, suma acestora diminuându-se de la circa 171 milioane de lei la aproximativ 129 milioane de lei.

O altă bancă aflată sub administrare specială a Băncii Naţionale a Moldovei, Banca Socială, a obţinut venituri din dobânzi de 1,116 miliarde de lei, cu peste 140 milioane de lei mai mult decât în iulie. Valoarea câştigului obţinut din taxe şi comisioane a constituit 20,14 milioane de lei, cu aproape 3 milioane de lei mai mult decât în luna precedentă. Difereneţele de curs valutar au adus venituri fumoase şi Băncii Sociale, suma obţinută fiind de 158,97 milioane de lei, cu peste 50 de milioane de lei mai mare decât în cea înregistrată la sfârşitul lunii iulie. Şi această bancă a înregistrat în august o diminuare a pierderilor, de la 167,7 milioane de lei la 126,3 milioane de lei.

Unibank, de asemenea, înregistrează venituri în creştere. Din achitarea dobânzilor, taxelor şi comisioanelor s-a obţinut 78,6 milioane de lei, în creştere cu 8 milioane de lei. În schimb, banca a acumulat din diferenţele valorilor de schimb valutar 113,5 milioane de lei, cu peste 40 milioane de lei mult decât suma înregistrată la sfâşitul lunii iulie. Pierderile Unibank au crescut pe parcursul lunii trecute de la 25,5 milioane de lei la 26,7 milioane de lei.

Băncile furate au acumulat peste 62% din veniturile totale obţinute din diferenţele de curs valutar în întreg sectorul bancar. 

Cele trei bănci aflate sub administrare specială urmează să fie lichidate în octombrie, suma creditelor de urgenţă acordate de stat depăşind 15 miliarde de lei. Leul a înregistrat în ultima perioadă o depreciere în raport cu principalele valute de referinţă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite