Comerţul Transnistriei cu Rusia „s-a prăbuşit”. România şi Germania, principalii parteneri din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea schimburilor de mărfuri între regiunea transnistreană şi Rusia s-a redus esenţial, iar agenţii economici îşi exportă produsele în mare parte pe pieţele europene, cum ar fi România sau Germania.

Datele „serviciului vamal” al Transnistriei citate de „Infotag” arată că valoarea comerţului exterior al malului stâng al Republicii Moldova a constituit, în primele nouă luni ale anului curent, a constituit 1,354 de miliarde de dolari, cu 424 milioane de dolari sau aproape 24% mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Astfel, exporturile din regiune s-au diminuat cu 17,72% sau 460,4 milioane de dolari, iar situaţia privind importurile stă şi mai prost. Agenţii economici s-au conformat prevederilor privind substituirea importurilor din regiune şi au adus mărfuri în volum mai mic cu peste un sfert din suma înregistrată în 9 luni ale anului 2014 sau cu circa 894 milioane de dolari.

Resursele energetice „alimentează comerţul”

Principala sursă de alimentare a exporturilor rămân a fi resursele energetice, Transnistria înregistrând un volum de 460,4 milioane de dolari, în scădere cu 17,72% faţă de ianuarie-septembrie 2009. Transnistria a mai exportat şi producţie metalurgică în valoare de 104 milioane de dolari faţă de primele nouă luni ale anului trecut când această sumă era de 185,5 milioane de dolari, precum şi producţia de inginerie în sumă de 86,7 milioane de dolari.

Principalul partener comercial rămâne Rusia, deşi cifra de schimbul de mărfuri comerciale s-a diminuat, în primele nouă luni, cu 640,7 milioane de dolari, până la 510,6 milioane de dolari sau cu peste 55% faţă de perioada similară anului precedent.

Schimburile comerciale cu Rusia, mai mici cu peste 55%

Importurile din Rusia au constituit 474,7 milioane de dolari, iar exporturile – doar 35,8 milioane de dolari. De asemenea, malul drept, care este considerat stat străin de către regimul ilegal de la Tiraspol, a achiziţionat mărfuri în valoare de 223,5 milioane de dolari şi a livrat mărfuri în valoare de 61,6 milioane de dolari. Pe al treilea loc în topul valorii schimburilor de mărfuri cu regiunea transnistreană s-a poziţionat Ucraina (162,6 milioane de dolari dintre care 125,8 milioane de dolari reprezintă exporturi, iar 36,8 mln. dolari - importuri). Topul este completat de ţările europene România (91,4 milioane de dolari) şi Germania (58,2 milioane de dolari).

Amintim că liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ameninţă agenţii economici din regiune, afirmând că implementarea Acordului de Asociere cu UE îi va lipsi de „ajutorul de stat” şi le va aduce amenzi usturătoare. Experţii infirmă posibilitatea conturării unor astfel de scenarii şi spun că, astfel, Şevciuk merge împotriva intereselor agenţilor economici.

Agenţii economici spre Vest, Şevciuk - spre Est

Expertul IDIS „Viitorul” Sergiu Gaibu a declarat că este evident că liderul nerecunoscut de la Tiraspol promovează cauzele pentru care luptă puterea de la Moscova, având în vedere că este cea care a sponsorizat şi a susţinut regimul separatist de la Tiraspol. „În condiţiile în care companiile din regiune exportă cu mult mai mult pe piaţa europeană, simţindu-se confortabil anume în acest mediu, este clar că aceste declaraţii ale lui Evgheni Şevciuk, care vin în contradicţie cu aspiraţiile businessului din regiune, apără cu totul alte interese decât cele ale agenţilor economici şi ale cetăţenilor din stânga Nistrului”, a subliniat reprezentantul IDIS „Viitorul”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite