Ce are calitatea gazelor naturale cu fructele interzise de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii Moldovagaz demostrează cum se iau probele de gaz din conducta de tranzit FOTO Adevărul
Specialiştii Moldovagaz demostrează cum se iau probele de gaz din conducta de tranzit FOTO Adevărul

Specialiştii în sectorul gazelor se arată nedumeriţi de declaraţia ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, care a lăsat să se înţeleagă că furnizorul rus ar livra în Moldova combustibil în două cu aer

Comentând motivele invocate de autorităţile sanitare din Federaţia Rusă pentru a introduce interdicţii la importul de fructe şi conserve din Moldova, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a ţinut să dea o replică mai dură ruşilor într-un interviu pentru Radio Noroc, citat de agenţia Infotag.

„O AFIRMAŢIE REGRETABILĂ“

„La conserve s-a declarat că ceva greutatea nu corespunde. Eu vreau să vă dau un exemplu. Dacă Republica Moldova ar controla metrii cubi de gaz natural pentru a vedea cât aer conţine acesta, atunci nici jumătate din gazul consumat nu ar trebui achitat“, a afirmat ministrul Vasile Bumacov. „În alte ţări civilizate consumul de gaze se măsoară în gigacalorii, dar nu în metri cubi“, a adăugat oficialul.
Doctorul în ştiinţe tehnice Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Moldova, s-a arătat contariat de declaraţia ministrului. „Este regretabil că o persoană cu o foarte bună pregătire tehnică precum este dl Bumacov, care are şi titlu ştiinţific de doctor habilitat în ştiinţe tehnice, îşi permite să spună astfel de lucruri ce nu corespund realităţii. Poate că emoţiile au fost de vină, mai ales în condiţiile interdicţiilor impuse de Rusia. Dar totuşi, dacă astfel s-ar fi exprimat un simplu funcţionar, poate declaraţia ar fi fost trecută cu vederea, dar când cu astfel de afirmaţii vine un ministru este  ceva anormal“, susţine Nicolae Mogoreanu.

IMPORTĂM GAZE PRIN ACELEAŞI CONDUCTE CA ŞI STATELE UE

Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie menţionează că ministrul Agriculturii ar trebui să fie foarte atent când face astfel de afirmaţii, pentru că furnizarea de gaze este un serviciu cu un impact social major.
„Populaţia reacţionează rapid la astfel de declaraţii, mai ales când vin din gura unui ministru, şi acum se poate întreba dacă nu cumva cele spuse sunt adevărate. Domnul Bumacov trebuie să ţină cont de faptul că Republica Moldova importă gaze naturale prin acelaşi sistem de gazoducte prin care primesc gaze Ucraina şi Turcia, dar şi state din UE, precum România, Bulgaria şi Grecia. Cu siguranţă că în aceste state calitatea gazelor este verificată foarte minuţios, dar nu am auzit acolo să apară astfel de probleme“, a mai adăugat Nicolae Mogoreanu.

Cât despre trecerea la facturarea consumului de gaze naturale în unităţi de energie, şi nu în metri cubi, cum este în prezent, profesorul universitar susţine că aceasta e treaba Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care ar urma să modifice actele de reglementare. „Dacă toate statele UE aplică sistemul de facturare a gazelor naturale în unităţi de energie (kWh), putem trece şi noi la acest model. Aceasta nu schimbă radical lucrurile, dar va presupune, de exemplu, înlocuirea tuturor contoarelor“, a mai adăugat specialistul.

TESTELE CONFIRMĂ CALITATEA GAZELOR

Anterior, Irina Gutnic, directorul Laboratorului Veritrans-plus, care se ocupă de verificarea calităţii gazelor naturale importate în ţară, a susţinut că „rezultatele verificării de laborator a probelor de gaze, care se iau o dată pe lună în 73 de puncte din reţeaua de distribuţie din ţară, au arătat că metanul corespunde tuturor standardelor“.

Mai multe teste de laborator efectuate de cercetătorii de la Catedra alimentări cu căldură şi gaze, de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), au demonstrat că gazele naturale livrate consumatorilor din ţara noastră, inclusiv în conductele de presiune medie şi joasă din Capitală, corespunde normelor de calitate internaţionale.
Cât despre mitul precum că în gaz s-ar adăuga aer, specialiştii spun că aşa ceva este imposibil, pentru că poate provoca explozii. „Singurul adaos în gazul intrat în ţară este odorizantul ethylmercaptan, care este un material combustibil şi se adaugă în proporţie de 16 g la 1.000 de metri cubi pentru a da un miros pronunţat de gaz, în conformitate cu normele de siguranţă“, explică Dumitru Muntean, şeful Laboratorului de testare chimică al întreprinderii Moldovatransgaz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite