Agricultorii solicită autorităţilor introducerea impozitului unic, care va înlocui şase taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii aşteaptă de doi ani ca autorităţile să-şi îndeplinească promisiunile de a reduce numărul taxelor FOTO Adevărul
Agricultorii aşteaptă de doi ani ca autorităţile să-şi îndeplinească promisiunile de a reduce numărul taxelor FOTO Adevărul

Cinci organizaţii ale agricultorilor au expediat o declaraţie comună către Parlament şi Guvern, prin care solicită introducerea din acest an a impozitului consolidat în agricultură.

"Cadrul legal actual ce ţine de politica fiscală, în sectorul agrar, contribuie semnificativ la creşterea evaziunilor fiscale şi dezvoltarea sectorului informal din agricultură. Situaţia creată nu permite majorarea veniturilor în bugetele locale, fapt ce frânează procesul descentralizării în Republica Moldova“, susţin semnatarii.

Organizaţiile insistă ca în acest an impozitul consolidat să fie aplicat cu titlu de proiect-pilot în cel puţin trei raioane ale ţării. Se propune stabilirea cotei generale a impozitului consolidat în mărime de cel mult  trei lei pentru un grad/hectar, iar pentru gospodăriile ţărăneşti care prelucrează mai puţin de 10 hectare se propune o cotă redusă, de 1,85 lei pentru un grad/hectar.

Organizaţiile consideră că o bună parte din problemele ce ţin de politica fiscală în agricultură pot fi soluţionate prin introducerea acestui impozit, care va comasa impozitul pe venit, impozitul funciar, taxele rutiere, plata pentru resursele naturale, plata pentru apă şi taxa pentru amenajarea teritoriului. Plătitori ai impozitului vor fi toţi proprietarii sau posesorii de terenuri agricole.

Venituri mai mari la buget

Fermierii consideră că, odată introdus acest impozit, vor fi dublate veniturile bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întâi, va fi micşorat numărul de controale fiscale la întreprinderile agricole şi va fi redus numărul de suprafeţe neprelucrate. Anul trecut după aproape doi ani de discuţii publice, proiectul de lege cu privire la instituirea impozitului consolidat în agricultură a fost scos de pe agenda Parlamentului Republicii Moldova. Motivele reale aşa-şi nu au fost anunţate. 

Guvernul propunea ca impozitul să fie achitat în două etape: jumătate din suma pentru un an - până pe 30 septembrie, iar restul - până pe 30 noiembrie. Autorităţile au estimat că, anual, impozitul agricol unic va aduce în bugetul de stat încasări de 353,5 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite