Şanse mai mari pentru afirmarea femeilor în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Susţinerea antreprenoriatului feminin va deveni o direcţie prioritară a Strategiei de dezvoltarea a întreprinderilor mici şi mijlocii până în 2020. Cu o completare în acest sens vine Ministerul Economiei, care îşi propune să acorde femeilor o susţinere mai mare din partea instituţiilor statului în lansarea întreprinderile mici şi mijlocii, transmite IPN.

În prezent doar 27% din întreprinderile mici şi mijlocii ce activează în Moldova sunt conduse de femei, deşi numărul femeilor în total populaţie constituie 51,9%. În ţară predomină antreprenoriatul masculin. Femeile întâmpină dificultăţi mai mari la accesarea creditelor. Nu au fost excluse în totalitate cazurile de discriminare, când e vorba de participarea întreprinderilor, conduse de femei la realizarea unor proiecte, implementate de stat sau cu finanţare externă în localităţi. Sunt insuficient mediatizate printre doamne modelele de antreprenoriat feminin de succes, care s-au afirmat în alte ţări.

Potrivit Ministerului Economiei, includerea antreprenoriatului feminin printre direcţiile prioritare de dezvoltare a IMM va permite acordarea unei susţineri mai mari din partea instituţiilor statului în lansarea IMM, conduse de femei. La fel, va facilita accesul acestora la instruire prin organizarea unor cursuri speciale destinate femeilor, va fi îmbunătăţit accesul femeilor antreprenoare la resurse financiare ieftine.

Se prevede ca până în 2020 să fie lansate circa 350 întreprinderi noi, conduse de femei. Acestea vor crea cel puţin câte 1-2 locuri de muncă. Din numărul total al femeilor, antrenate în prezent în câmpul muncii 75% sunt salariate ale unor instituţii şi întreprinderi, nu ocupă posturi de conducere. Iar salariul lor este cu peste 12%  mai mic decât cel al bărbaţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite