Uniunea Europeană, singurul drum pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura cale pentru modernizarea şi dezvoltarea Republicii Moldova este integrarea în UE, au susţinut participanţii la cea de-a doua ediţie a Forumului anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Forumul a fost organizat de Asociaţia pentru Politică Externă (APE), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). În debutul evenimentului, directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a menţionat că societatea din Republica Moldova deseori are tentaţia să blameze trecutul pentru insuccesele care au existat şi mereu spune că nu există viitor fără trecut, neglijând astfel prezentul. „Cred că nouă, cei care trăim în prezent, istoria ne oferă şansa de a schimba destinul. Cred că în prezent avem această şansă, care se numeşte integrare europeană, relaţii cu UE, Acordul de Asociere. Cred că avem obligaţia morală să profităm de această şansă şi să o valorificăm pe deplin”, a spus Victor Chirilă. Directorul APE a subliniat că acest lucru poate fi făcut dacă se va da dovadă de unitate la nivelul societăţii, clasei politice, care şi-a legat destinul de ideea UE şi dacă va exista în continuare solidaritatea şi susţinerea partenerilor din UE.

Reprezentantul  Friedrich-Ebert-Stiftung, Matthias Jobelius, a menţionat că temele care sunt dezbătute în cadrul forumului sunt de o importanţă semnificativă, deoarece se discută despre primele rezultate ale agendei de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, provocările care stau în calea integrării europene: combaterea corupţiei şi acţiunile necesare pentru reformarea justiţiei.

Prezent la eveniment, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, s-a referit la cele mai importante progrese obţinute pe calea integrării europene. Este vorba de liberalizarea regimului de vize cu UE şi semnarea Acordului de Asociere cu UE. Potrivit lui, în realizarea obiectivelor de mai departe vor exista multe provocări pe care Moldova va trebui să le facă faţă, pentru care este nevoie de efort şi timp. Şeful legislativului a mai spus că integrarea europeană trebuie să devină un proiect naţional pentru care trebuie să existe şi consensul forţelor politice şi sprijinul cetăţenilor.

Acordul de asociere, cea mai eficientă strategie

Ministerul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, a menţionat că Acordul de Asociere este cea mai eficientă strategie de a atinge obiectivul realizării unei societăţi democratice, prospere şi moderne. Ministrul a menţionat că Republica Moldova nu are alternativa acestui parcurs şi obiectiv, care este UE. Drumul nu va fi uşor, va fi dificil, cu multe persoane sceptice, cu sfidări, dar acesta este drumul pe care Republica Moldova trebuie să-l parcurgă.

Deputatul Bundestagului german, Fritz Felgentreu, a spus că prin implementarea Acordului de Asociere trebuie să fie îndeplinite toate nevoile şi necesităţile cetăţenilor, pentru că, dacă societatea nu va simţi schimbări spre bine, atunci va fi foarte greu de convins că UE este calea Republicii Moldova.

Şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, a menţionat că acum trebuie să înceapă munca adevărată, multe rămân de făcut. „Trebuie să transmitem mesaje realiste despre lucru enorm care stă în faţa noastră”, a spus oficialul. Forumul de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova îşi propune să devină o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le va avea de depăşit Chişinăul pe calea integrării europene, în aşa fel încât Acordul de Asociere cu UE să fie implementat cât mai eficient. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite