Uniforme noi pentru gardienii închisorilor din Republica Moldova. Administraţia închisorilor îşi schimbă numele şi imaginea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua uniformă a angajaţilor sistemului penitenciar din Republica Moldova.
Noua uniformă a angajaţilor sistemului penitenciar din Republica Moldova.

În Republica Moldova sistemul administraţiei penitenciare va fi reorganizat. Astfel, Departamentul Instituţii Penitenciare, în subdiviziunea căruia sunt subordonate închisorile, va fi redenumit- Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar angajaţii vor purta uniforme noi.

Aceste schimbări, dar şi altele, sunt prevăzute într-un nou proiect de lege privind sistemul administraţiei penitenciare, care urmează a fi aprobat în Parlament. Potrivit proiectului de lege, nu va fi schimbată doar denumirea din Departamentul Instituţiilor Penitenciare în Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), ci, şi uniformele angajaţilor, şi atribuirea acestora a statului de funcţionar public cu statut special, ceea ce va presupune o nouă politică de angajare, recrutare şi demilitarizare a acestora. Totodată, de unele beneficii se vor bucura şi deţinuţii.

Condiţii de angajare mai dure 

„În primul rând, angajaţii administraţiei penitenciarelor erau confundaţi cu militarii, ceea ce nici pe departe nu este aşa, şi aveau o mulţime de restricţii. Datorită noului proiect de lege, le vor fi atribuite unele drepturi suplimentare cât şi o protecţie socială şi juridică aparte, decât cea care este prevăzută la etapa actuală. Pentru prima dată, angajaţii vor ocupa prin concurs funcţiile publice vacante, începând cu funcţia de director şi terminând cu cea de santinela din turn. Vom avea două categorii de funcţionari publici: debutant şi definitiv. Adică, cel debutant, în mod obligatoriu va trece o evaluare peste un an de zile şi în cazul în care nu va promova evaluarea îi va fi încetată activitatea”, a declarat pentru Adevărul Moldova, coautorul proiectului de lege, Valeriu Josan.

Noua lege va scoate în evidenţă şi condiţiile de angajare, care au fost înăsprite. Toţi candidaţii care vor dori să suplinească o funcţie a corpului de comandă mediu -ofiţer vor trebui să aibă numai studii superioare. Pentru cei care vor opta pentru funcţiile efectivului de trupă vor trebui să aibă studii liceale. A fost introdusă şi pregătirea profesională continuă.

Beneficii suplimentare

Tot pentru prima dată vor fi evaluate anual performanţele profesionale a funcţionarilor publici cu statut special. Ceea ce presupune ca în urma rezultatelor obţinute va fi luată decizia de promovare atât în funcţie cât şi salarizare. Totodată, funcţionarii publici vor fi asiguraţi cu locuinţe de serviciu. „Colaboratorii care au fost desemnaţi într-o funcţie penitenciară şi nu are spaţiu locativ, în colaborare cu administraţia publică locală, i se va oferi loc de trai. Cât priveşte asigurarea cu pensii, aceştia se vor bucura în continuare de aceleaşi drepturi de până acum. La etapa actuală, un angajat din sistemul penitenciar iese la pensie, dacă are o vechime de 22 de ani, dar noul proiect de lege vine cu condiţia suplimentară ca aceştia să aibă o vechime minimă calendaristică de 15 ani de zile”, a explicat Josan.

Noua lege vine şi cu schimbarea look-ului angajaţilor. Uniformele se vor deosebi esenţial de cele purtate în prezent, în ce priveşte culoarea, stofa şi designul general fiind ajustate la standartele europene (ex. Norvegia, România). Astfel, noile modele nu vor mai fi de culoare verde măsliniu, ci albastru închis. Mai mult, conceptul presupune ca angajaţii sistemului penitenciar să aibă nu doar uniformă de zi (vară/iarnă), dar şi de gală. Ambele urmează să fie acordate gratuit angajaţilor sistemului penitenciar. Trecerea la uniforma nouă se va efectua treptat, începând cu 1 ianuarie 2015.

Tortura nu va mai fi tolerată

De beneficii, ca urmare a implementării noii legi, se vor bucura şi deţinuţii. „Se stabileşte în lege ca funcţionarii publici cu statut special să nu încurajeze, cauzeze sau tolereze orice formă de tortură, tratament inuman sau degradant asupra persoanelor aflate în custodia instituţiilor penitenciare. Este prevăzută şi situaţia când un angajat poate să refuze îndeplinirea unui ordin ilegal al şefului ierarhic superior”, a specificat Josan.

Proiectul vine ca urmare a necesităţii perfecţionării întregului cadru legal de activitate a sitemului penitenciar. „Unul dintre obiectivele principale a reformei justiţiei este formarea şi menţinerea unui personal al sistemului penitenciar profesionist şi neutru din punct de vedere politic, demilitarizat, prin realizarea eficientă a managementului resurselor umane în scopul îndeplinirii sarcinilor sistemului penitenciar în legătură cu punerea în executare a pedepselor privative de libertate. Totodată, se va asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi conferirea legală a unui complex de măsuri în vederea protecţiei juridice şi sociale a angajaţilor acestuia”, a mai menţionat Josan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite