Stratfor: provocarea geografică a României în două minute plus pericolul din est (şi Basarabia)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Stratfor a publicat un videoclip de două minute care distilează esenţa dilemelor de securitate ale României pe termen lung, rădăcinile istorice ale acestor dileme şi acuitatea cu care este perceput pericolul estic în acest moment.

Cu demitizare sau fără demitizare istoria românilor este văzută corect de peste Ocean, aşa cum a fost: un nesfârşit şir de bătălii cu imperiile înconjurătoare(link către transcriptul clipului). Otomani, habsburgi, ruşi – toţi au fost împinşi de geografie înspre zonele locuite de români. Iar atracţia gurilor Dunării, a Carpaţilor, a zonei petrolifere de la Ploieşti, ieşirea la Marea Neagră este la fel de actuală ca în urmă cu 1.000 de ani când triburile maghiare stabilite în Pannonia îşi căutau o graniţă uşor de apărat pe crestele Carpaţilor. Ceea ce s-a schimbat în urmă cu un secol: apariţia statului naţiune, unificarea zonelor care alcătuiesc centrul de greutate al românilor – fenomen care a venit însoţit de o permanentă luptă pentru păstrarea acestei unităţi. Parcă în ciuda demitizării istoriei românilor, Stratfor nu pune sub semnul întrebării această unitate, utilitatea ei este evidentă.

Poziţia României în lagărul socialist dominat de Moscova este descrisă cu o expresie de natură să-i irite pe mulţi la Bucureşti: „o dictatură comunistă vag aliniată la poziţia Uniunii Sovietice”.

Stratfor identifică actualele îngrijorări ale României în următoarea succesiune: evenimentele din Republica Moldova unde regiunea separatistă transnistreană se află sub influenţă rusă, evenimentele din bazinul Mării Negre – toate declanşate de criza din Ucraina.

Republica Moldova sau Basarabia?

Animaţia din clipul Stratfor extinde regiunea Moldovei dinspre vest spre est până la Nistru, urmând probabil neintenţionat, traseul istoric al Moldovei medievale, iar problemele de la Chişinău sunt prezentate ca făcând parte din îngrijorările României. Şi pe bună dreptate.

O criză majoră, scăpată de sub controlul politicienilor de la Chişinău (nu vorbim de crizele artificiale din ultimele şase luni, regizate cu o măiestrie demnă de o cauză mai bună), o situaţie cu adevărat periculoasă în Republica Moldova va avea efecte extrem de dure asupra României.

Conflictul transnistrean de acum 25 de ani a pus pe jar Bucureştiul în condiţiile în care cele două maluri ale Prutului abia se redescopereau după o jumătate de secol de separare forţată în spatele unor impenetrabile bariere ideologice şi de sârmă ghimpată, păzite cu străşnicie de trimişii Moscovei.

În prezent mai bine de jumătate de cetăţeni ai Republicii Moldova deţin şi cetăţenia României. Iar numărul lor creşte de la o zi la alta. Rada Populară a Basarabiei de la Odessa constituie un indicator foarte clar al intenţiilor Moscovei în regiune, prezenţa militarilor ruşi la Nistru şi existenţa regimului separatist de la Tiraspol alături de precaritatea structurilor politice şi guvernamentale de la Chişinău realizează un amestec cu potenţial exploziv ce nu poate fi ignorat.

Revenind: ce vor face în cazul unei crize scăpate de sub control cei mai bine de 500.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova care au şi cetăţenie română? Ce vor face familiile lor? Ce va face statul român pentru a-şi proteja cetăţenii?

De ce a apărut clipul Stratfor despre provocările geografice ale României?

Fără a fi imbatabile, analizele agenţiei Stratfor reflectă o imagine cât se poate de realistă a evenimentelor din Europa. Nu este vorba de anti-rusism în aceste analize, evenimentele sunt cântărite în funcţie de interese şi factori obiectivi – economici, militari, ideologici, totul dintr-o perspectivă realistă.

Până acum România a fost o ancoră, un element de stabilitate în regiune – iar îngrijorările Bucureştiului şi provocările cu care se confruntă nu pot fi ignorate dacă se doreşte menţinerea acestei stabilităţi. Clipul Stratfor se adresează unei audienţe globale, oameni care nu au auzit de România află în două minute unde este această ţară, ce istorie a avut şi care îi sunt interesele actuale de securitate în condiţiile crizei din Ucraina. Merită văzute şi restul clipurilor Stratfor care prezintă provocările geografice ale celorlalte state implicate în actuala criză din estul Europei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite