Statutul Găgăuziei, în vizorul deputaţilor de la Chişinău şi aleşilor locali de la Comrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi spicherul Andrian Candu FOTO Parlamentul RM
Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi spicherul Andrian Candu FOTO Parlamentul RM

Cooperarea dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei a fost instituţionalizată. Astfel, deputaţi de la Chişinău şi aleşii locali din Comrat vor urmări modul în care statutul special al UTA Găgăuzia corespunde cu prevederile constituţionale.

Instituţionalizarea cooperării dintre Legislativul de la Chişinău şi Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a fost stabilită prin dispoziţia spicherului Andrian Candu. În document au fost desemnate şi componenţele nominale ale delegaţiilor celor două părţi.

Din componenţa grupului fac parte deputaţii Maria Postoico, Chiril Lucinschi, Elena Bacalu, Roman Boţan, Vladimir Ţurcanu. Totodată, membri supleanţi sunt desemnaţi următorii parlamentari: Elena Bodnarenco, Vadim Pistrinciuc, Serghei Sîrbu, Ion Casian şi Gagauz Fiodor.

Adunarea Populară a Găgăuziei va fi reprezentată de deputaţii Alexandr Tarnavschii, Ivan Burgudji, Ivan Topal, Gheorghii Leiciu şi Serghei Cimpoieş.

Activitatea Grupului de lucru va fi susţinută la nivel de expertiză, suport tehnic şi de instruire de partenerii internaţionali ai Republicii Moldova, precum şi de organizaţiile neguvernamentale de specialitate, precizează Direcţia comunicare a Parlamentului.

Amintim că iniţiativa legislativă privind crearea unui grup de lucru format din deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei, care să evalueze gradul de aplicare a prevederilor constituţionale ce ţin de statutul special al autonomiei şi să examineze compatibilitatea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova, inclusiv modificările legislative necesare, a fost înregistrată de spicherul Andrian Candu.

Crearea acestui grup a fost tergiversată mai mult timp, lucru care a nemulţimit aleşii locali de la Comrat. Aceştia au sesizat chiar misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova.

Subiectul privind statutul Găgăuziei a fost discutat în contradictoriu şi în Parlament. Liberalii au refuzat din start să discute proiectul propus de Candu. „Parlamentul Republicii Moldova nu este egal cu Adunarea Populară pentru ca noi să colaborăm. Parlamentul colaborează cu parlamentele altor state. Noi avem lege cu privire la autonomia UTA Găgăuzia. Suntem deputaţi şi trebuie să avem grijă de toţi cetăţenii ţării”, a declarat Mihai Ghimpu.

Găgăuzia ameninţă Chişinăul cu un nou referendum

Precizăm că în Parlamentul de legislatura trecută a funcţionat un grup de lucru similar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite