Schema prin care Moldovagaz a spălat zeci de milioane de lei: vindea ilegal gaz şi umfla artificial tarifele
0
Procurorii şi poliţiştii din Republica Moldova efectuează percheziţii la sediile Moldovagaz şi Chişinău-Gaz şi domiciliile şefilor acestor companii în baza a două cauze penale. Oamenii legii verifică informaţii ce vizează depăşirea atribuţiilor de serviciu, respectiv practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.
Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, şefii mai multor companii şi conducerea companiilor Moldovagaz şi Chisinau-Gaz, precum şi firmele fondate de Moldovagaz realizau o schemă criminală prin care erau obţinuţi bani în proporţii deosebit de mari.
Sumele obţinute din gazul vândut clandestin, trecute la „Pierderi”
„Întreprinderile Moldvagaz vindeau clandestin agenţilor economici cantităţi semnificative de gaz, sume care nu erau reflectate în evidenţa contabilă a firmelor respective. În final, aceşti agenţi economic livrau acest gaz unor întreprinderi şi persoane fizice. Pentru a ascunde urmele acestor infracţiuni, există suspiciuni că factorii decizie ai acestor întreprinderi, bazându-se pe metodologia de calcul a pierderilor tehnologice din reţelele de gaze, treceau neîntemeiat sumele obţinute din gazul vândut clandestin la pierderi, care se reflectau în tarifele la gaz. Alte aspecte verificate se referă la faptul că, potrivit datelor contoarelor, o parte din gazele livrate unor companii erau returnate cu trecerea cuantumului gazelor livrate la pierderi care erau suportate de tariful la gaze. Un alt aspect care se verifică este că la achitarea gazului importat, procurările de valută străină de către Moldovagaz se efectuau la un preţ mai mare, iar acest profit era împărţit între făptuitori”, a explicat procurorul.
Procurorii verifică şi încheierea tranzacţiilor pentru piese şi mecanisme pentru distribuţia şi livrarea gazului natural de la diferiţi agenţi economic. „Adică diferiţi agenţi economici de la noi şi de peste hotare anunţau despre vânzarea diverselor piese şi mecanisme şi, deşi era stabilită valoarea preţului pentru achiziţionarea acestora, factorii de decizie ale întreprinderilor fondate de Moldovagaz cumpărau aceste mecanisme, contoare şi alte dispozitive la un preţ de trei ori mai mare, ceea ce ne face să credem că profiturile acestor agenţi economic erau împărţite cu factorii de decizie”, a precizat Busuioc.
Va fi verificată activitatea firmelor implicate
Acesta a mai spus că au fost ridicate probe care demonstrează anumite aspecte verificate de procurori, însă sunt identificate în continuare probe care ar fortifica poziţia reprezentanţilor instituţiilor de drept. „Spre exemplu, un agent economic care procura clandestin gaze naturale pe patru ani, suma este de 31 de milioane de lei. Este verificată activitatea acestui agent economic pe o perioadă de patru ani. Acest agent economic deţine licenţa ANRE privind distribuţia gazelor. Ilegalităţile au fost depistate în cadrul unui control ANRE”, a precizat Vitalie Busuioc.
Pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, cei vizaţi riscă închisoare de la 2 la 6 ani, pentru activitatea ilegală de întrerpinzător - amendă sau muncă în folosul comunităţii, privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii, iar pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari – închisoare de la 5 la 10 ani.
Procurorii au mai anunţat că nu se ştie cât vor dura percheziţiile pentru că este un volum mare de lucru, iar ulterior se va decide ce statut vor avea persoanele vizate în cadrul acestor două cauze penale.