RISE Moldova, despre imperiul fondatorilor companiei din Transnistria, Sheriff

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Jurnaliştii de la RISE Moldova au reuşit să arate, în urma unei investigaţii jurnalistice, dimensiunea internaţională a afacerilor dezvoltate de Ilia Kazmalî şi Victor Guşan, fondatorii companiei transnistrene Sheriff.

Conform investigaţiei, imperiul de afaceri al lui Victor Guşan şi Ilia Kazmalî s-a extins dincolo de hotarele regiunii necontrolate din stânga Nistrului.

În ultimii 20 de ani, în proprietatea lor comună au fost înregistrate mai multe companii fondate în Transnistria, în Ucraina, UE, dar şi în mai multe zone offshore ale lumii. Guşan şi Kazmalî au beneficiat de paşapoartele eliberate de trei ţări: Moldova, Ucraina şi Rusia, pentru a putea înregistra firmele, se menţionează în investigaţia jurnalistică „Republica Sheriff”.

Autorii explică denumirea articolului prin faptul că această companie, Sheriff, pe care oamenii de afaceri au deschis-o în anul 1993, în regiunea transnistreană, după un an de la războiul de pe Nistru, a devenit una dintre cele mai importante în imperiul de afaceri creat de cei doi.

De la începutul anilor '90, Guşan şi Kazmalî au început să deschidă firme în Federaţia Rusă, Ucraina, Cipru, precum şi în Insulele Virgine Britanice.

Datele registrului persoanelor juridice din Ucraina arată că, la începutul anului 2016, Guşan, în calitate de cetăţean al Ucrainei, era unul dintre proprietarii de bunuri imobiliare de lux din Ucraina, precum şi un consumator final al firmei ,,Intertelekom" – unul dintre cei mai mari patru operatori de telefonie mobilă din Ucraina şi titular al celei mai mari arii de acoperire 3G.

Având cetăţenie rusă, Guşan şi Кazmalî au devenit unii dintre proprietarii sau managerii a şase companii offshore de pe Insulele Virgine Britanice şi în companiile din Cipru, care au fost implicate într-un scandal cu operaţiuni financiare de export din Transnistria, a sute de milioane de dolari.

Deţinând cetăţenia moldovenească, antreprenorii  au deschis un şir de firme şi în Moldova, dintre care cea mai mare este cea importatoare a produselor de tutungerie,  BusinessMarketSRL, care a avut în 2012, oficial,  venituri în sumă de 480 de milioane de lei, se arată în investigaţia RISE Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite