Renato Usatîi a transmis bani la Chişinău pentru eliberarea unui deţinut? Anunţul făcut de Inspectoratul General de Poliţie VIDEO
0Oamenii legii de la Chişinău susţin că au deconspirat la 19 august o schemă ilegală de transmitere a mijloacelor băneşti din Moscova în Republica Moldova, destinată eliberării unui deţinut dintr-un penitenciar din ţară.
În rezultatul efectuării măsurilor speciale de investigaţie şi a percheziţiilor de către reprezentanţii instituţiilor de drept, a fost ridicată suma de 10 mii euro, de la unul dintre suspecţii reţinuţi. Acesta a recunoscut că banii au fost transmişi prin intermediul trenului Moscova-Chişinău de către Renato Usatîi, fiind destinaţi pentru Vitalie Proca.
Bănuitul a mai recunoscut şi faptul transmiterii anterioare a sumei de 1.600 de dolari unei femei pe nume Venera, cu care s-ar fi întâlnit în apropierea bisericii armeneşti din strada Valea Trandafirilor.
Concomitent, a fost efectuată percheziţie în celula unui deţinut din penitenciarul Soroca, care ar fi avut un rol de intermediator.
Probele acumulate indică faptul că Renato Usatîi urma să-i transmită lui Vitalie Proca, un ajutor financiar, în suma de 12 mii de dolari, pentru eliberarea unui deţinut din penitenciarul din Republica Moldova.
În acest sens, luând în considerare imposibilitatea şi piedicile apărute pentru ca banii prin intermediul instituţiilor bancare să ajungă în Moldova, Renato Usatîi, prin intermediarii săi, a identificat persoane fizice de încredere, care ar accepta să transporte mijloacele băneşti peste frontieră, fără declararea acestora.
Investigaţiile denotă că mai multe persoane, contactate în acest sens, au refuzat să se implice în această schemă ilegală. În final, banii, în sumă de 10 mii de euro, primiţi la Gara din Moscova de la o persoană deocamdată neidentificată, au ajuns în Moldova prin intermediul unui însoţitor de vagon de pe ruta Moscova-Chişinău, acţiuni care au fost coordonate telefonic de către Vitalie Proca.
De menţionat că, au fost reţinute trei persoane, care au dat declaraţii şi au confirmat circumstanţele cazului.
De asemenea, procurorii posedă mai multe interceptări telefonice, dar şi copii ale discuţiilor pe aplicaţia Viber ce se aflau în telefoanele ridicate de la cei implicaţi. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS.