Protestele antiguvernamentale de la Chişinău. Cum îşi manifestă nemulţumirea Platforma DA la două săptămâni de la începerea manifestaţiei
0La exact două săptămâni de când Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” a chemat oamenii în Piaţa Marii Adunări Naţionale să protesteze împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernare şi să ceară demisia conducerii ţării, aceasta anunţă organizarea unui marş automobilistic.
Duminică, 20 septembrie, Platforma DA a chemat din nou oamenii în stradă, dar nu pentru a asista la un miting amplu de protest în PMAN, aşa cum s-a întâmplat pe 6 şi pe 13 septembrie, ci pentru a participa la un marş automobilistic. „Vino cu noi să parcurgem de la pasajul de lângă Televiziunea publică, apoi vom staţiona pe la cele mai importante instituţii publice, captive ale statului”, anunţă organizatorii.
Evenimentul începe la ora 12:00, iar doritorii de a participa trebuie să vină cu un drapel al UE şi al Republicii Moldova la maşină, precizează organizatorii.
De asemenea, Platforma DA anunţă organizarea unui concert în Piaţă, la care ar urma să cânte artişti autohtoni.
Amintim că protestele din centrul Capitalei au început pe 6 septembrie, tot atunci Platforma DA anunţând că acestea vor avea un caracter permanent. Astfel, la scurt timp, au fost instalate primele corturi, după care numărul acestora a început să crească. În scurt timp, PMAN s-a transformat într-un oraş al demnităţii, aşa cum a fost numit de protestatari. Oamenii au cerut zilnic demisia conducerii ţării, dar şi a guvernatorului BNM, procurorului general, şefilor CEC, CNA. Totodată, au cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Pe parcursul ultimei săptămâni, aceştia au organizat mai multe acţiuni de pichetare a mai multor instituţii publice: BNM, CNA, Ministerul Finanţelor, Preşedinţie, au ajuns pe la sediile partidelor, dar şi la Banca de Economii.
De asemenea, unul dintre fondatorii platformei civice, Oazu Nantoi, a declarat că cerinţele privind organizarea alegerilor anticipate şi demisia conducerii ţării nu pot fi satisfăcute, deoarece legea nu ar prevedea acest lucru. Nantoi mai crede că, „foarte curând, oamenii vor fi dezamăgiţi de organizatorii protestelor”. Analistul politic Vladimir Socor crede că protestele scad din intensitate, în timp ce analiştii de la Chişinău spun că protestatarii au şi revendicări pe care guvernarea trebuie să le îndeplinească: realizarea reformelor.