Primul transplant de inimă din Republica Moldova ar putea fi făcut la finele anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 30 de moldoveni care au nevoie de o inimă nouă vor fi incluşi pe lista de aşteptare pentru a fi operaţi în blocul chirurgical inaugurat recent la Spitalul Republican.

Cardiochirurgii de la Spitalul Republican spun că dotările tehnice ale sălilor de operaţii din noul bloc chirurgical, inaugurat săptămâna trecută, sunt suficiente pentru a efectua transplanturi de cord.

Beneficiarii acestor intervenţii vor fi, în primul rând, moldovenii care suferă de cardiomiopatie dilatată (când muşchiul inimii este slăbit şi nu mai poate pompa sângele), de boli coronariene severe (când ţesuturile cordului sunt distruse) sau de maladii cardiace congenitale.

Trei copii pe lista de aşteptare

„În echipa de transplant vor fi implicaţi în jur de 30 de persoane, dintre care cinci se vor ocupa de prelevarea organului, iar zece chirurgi vor fi implicaţi în implantarea în organismul recipientului. Acum facem listele de aşteptare pentru transplantul cardiac. Din evidenţele pe care le avem, e vorba de vreo 25-30 de pacienţi care nu răspund la tratamente“, a declarat şeful Departamentului Cardiochirurgie de la Spitalul Republican, Aureliu Bătrânac. Acesta a adăugat că trei dintre pacienţi sunt copii cu vârstele cuprinse între 1 şi 5 ani, iar un micuţ are nevoie atât de transplant de cord, cât şi de plămâni.

Inimile necesare pentru aceste intervenţii vor fi prelevate de la donatorii în moarte cerebrală ale căror organisme sunt ţinute în funcţiune cu ajutorul aparatelor. „Pacientul donator trebuie să fie tratat foarte bine astfel încât inima să fie prelevată în timp ce încă bate. Organul este apoi răcit, iar operaţia trebuie efectuată în maxim patru-cinci ore de la recoltare“, a explicat Gheorghe Manolache, şeful Secţiei de chirurgie cardiacă a viciilor dobândite, de la Spitalul Republican.

Câte transplanturi vor fi făcute în Moldova

Specialiştii de la Agenţia de Transplant susţin că, în lume, sunt circa 35 de donatori la un milion de oameni şi că în Moldova vor fi, pentru început, în jur de două-trei operaţii de transplant pe an, urmând ca, în funcţie de evoluţia acestor intervenţii, numărul lor să crească până la zece transplanturi.

„Ne ghidăm după experienţa Belarusului, unde sunt făcute între patru şi opt operaţii de transplant cardiac pe an. Deocamdată, medicii care vor efectua aceste operaţii sunt instruiţi în străinătate. În funcţie de donatorii pe care-i găsim şi de pregătirea specialiştilor noştri, primul transplant cardiac ar putea fi făcut cel mai devreme în decembrie“, a spus vicedirectorul Agenţiei de Transplant, Grigore Romanciuc. Potrivit lui, opt cardiochirurgi sunt deja într-un program de schimb de experienţă, într-o clinică din oraşul italian Bergamo. Costul unei operaţii de transplant cardiac este, în medie, de 220.000 de euro, sumă ce include intervenţia chirurgicală şi îngrijirile pre şi post operatorii. În Moldova, aceste operaţii vor fi acoperite din fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite