Primul donator de plasmă sanguină din R. Moldova, destinată pentru salvarea pacienţilor infectaţi cu Covid-19, este un doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Şeful SMURD din Moldova, doctorul Dumitru Carasic, este primul donator de plasmă sanguină destinată pentru salvarea pacienţilor infectaţi cu Covid-19. Acesta a fost internat în spital în stare gravă, iar pe 6 aprilie a fost externat. Astăzi, doctorul a mers la Centrul de Transfuzie a Sângelui, unde a donat plasmă pentru a salva cel puţin trei pacienţi.

Medicul este un exemplu de curaj, devotament şi implicare. El speră că gestul său va fi urmat de cât mai mulţi pacienţi care au reuşit să învingă boala”, a scris ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, pe pagina sa de Facebook.

Plasma persoanelor tratate de infecţia COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienţilor în stare gravă şi extrem de gravă. Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania şi alte ţări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în Moldova pe 13 aprilie 2020. Astfel, pacienţii urmează să primească plasmă de la foştii bolnavi complet vindecaţi, pentru a dezvolta imunitatea. Ce prevede tratamentul cu plasmă aflăm de la directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, într-un interviu pentru Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Dna Cebotari, explicaţi-ne vă rog, cum pot fi tratate persoanele infectate cu COVID-19 cu ajutorul plasmei unui pacient vindecat de această boală?

Orice persoană care face boala, şi nu numai COVID-19, dar orice altă maladie infecţioasă, produce anticorpi. Altfel spus, nişte substanţe speciale împotriva bacteriei sau virusului corespunzător. Plasma persoanelor vindecate, fiind bogată în astfel de anticorpi, vine ca un medicament pentru pacienţii gravi şi extremi de gravi. Tratamentele medicamentoase, plus plasma bogată în anticorpi, reuşeşte să neutralizeze procesul de replicare a virusului în organism şi să-l distrugă. Astfel, se stabileşte o însănătoşire mai grabnică.

Cât de sigură şi de eficientă este această metodă?

O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml şi, respectiv, se oferă pentru trei pacienţi. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Tratamentele cu plasmă se folosesc deja de zeci de ani, în diverse afecţiuni.

La cât timp după încheierea tratamentului o persoană vindecată poate dona  plasmă?

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14  zile din momentul dispariţiei ultimului simptom al bolii sau însănătoşirea completă. Potrivit  criteriilor stabilite prin protocolul naţional de tratament, starea de însănătoşire completă se reconfirmă cel puţin prin un test negativ la COVID-19. La etapa de externare, persoana tratată va fi informată de către personalul medical al instituţiei medico-sanitare  în care a fost tratat, despre formarea de anticorpi şi plasma convalescentă a acestuia, importanţa acesteia pentru tratamentul pacienţilor gravi şi foarte gravi. De asemenea, persoanele care vor decide să se solidarizeze în continuare în lupta cu COVID-19, vor consemna un acord pentru ulterioara recrutare de către Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Toate acordurile se vor transmite săptămânal instituţiei noastre, iar  după două săptămâni de la externare,  noi vom contacta aceste persoane şi le vom recruta la donarea de plasmă.

Unde oamenii vor putea dona plasmă? Este obligatoriu să vină la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui sau vor putea merge şi în alte centre medicale?

Desigur, aceste persoane pot dona plasmă atât la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălţi, Cahul şi Chişinău, dar şi în alte centre de donare. În acest sens, instituţia noastră dispune de tehnologii automatizate de colectare a plasmei, care ne permit recoltarea atât în condiţii de staţionar cât şi mobile. O să creăm toate condiţiile de siguranţă pentru donator, personal medical dar şi pentru plasma recoltată.

Până acum, câţi dintre cei care au învins boala şi-au manifestat dorinţa de a dona?

Marţi, 21 aprilie,  unul dintre pacienţii trataţi de Covid 19 a donat plasmă sanguină. Este primul caz înregistrat în ţara noastră. Această metodă de tratament este reglementată în Republica Moldova  din 13 aprilie, respectiv din această dată, cadrele medicale din spitale au început să informeze pacienţii însănătoşiţi. După cum vă vorbeam, plasma poate fi recoltată doar după 14 zile de la însănătoşirea totală, deci numai după această perioadă o să reuşim să avem mai mulţi donatori. Totuşi, conştientizându-se importanţa plasmei convalescente pentru tratamentul formelor grave de COVID-19, personalul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, instituţie medico-sanitară cu cel mai mare număr de pacienţi trataţi şi externaţi până în prezent, va contacta telefonic persoanele tratate şi externate până în 13 aprilie, pentru ai informa şi pentru a prelua acordul  acestora. Ulterior, spitalul va transmite către  Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui datele pacienţilor care vor fi dispuşi să doneze, iar specialiştii instituţiei noastre vor interveni promt în recoltarea plasmei.   

Ce condiţii trebuie să întrunească donatorii?

În primul rând, aceste persoane trebuie să întrunească toate criteriile de eligibilitate standard ca şi pentru o donare obişnuită de sânge, plasmă sau celule sanguine. Şi ar mai exista câteva condiţii obligatorii specifice, cum ar fi: persoane de gen masculin; dovada că a suportat infecţia COVID-19 – test pozitiv  (prezent virus COVID-19) la debutul bolii, însănătoşire completă şi test negativ (lipsă virus COVID-19) la finele tratamentului; lipsa altor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare şi pulmonare, boli a ficatului şi rinichilor).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite