Primăvara înfloresc gheretele pe trotuarele din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Delfin din sectorul Buiucani urmează să fie mărită cu 20 de chioşcuri noi, construite chiar pe trotuar, la un metru de carosabil. Şi asta deşi trei sferturi din tonetele deja existente nu sunt ocupate.

Lupta edililor cu chioşcarii care-şi vând marfa direct în stradă pare să-i favorizeze pe proprietarii de gherete. De pildă, de luna viitoare, în zona pieţei Delfin de pe strada Alba-Iulia, fix lângă staţia de troleibuz, vor fi deschise 20 de tonete noi-nouţe destinate vânzătorilor de flori. Asta în condiţiile în care în interiorul pieţei majoritatea chioşcurilor sunt goale, iar trecătorii nu-s prea încântaţi de noua afacere de trotuar a mai-marilor pieţei.

„Locul tonetelor cu flori este mai degrabă în piaţă. Nu trebuie să se vadă murdăria, din stradă“, e de părere Oxana Guleac, jurist. „Nu e bine să apară chioşcuri la stradă, fiindcă nu mai văd maşina. Şi aşa sunt florarii lângă trotuar. Să-i mute în piaţă“, susţine şi Jana Tomaşenco, care-şi plimba copilul prin zonă. „Florile trebuie puse într-un spaţiu distinct din interiorul pieţei. Vrem să avem trotuarele curate, dar facem chioşcuri la stradă. Asta nu-i o soluţie“, opinează şi Grigore Orlov, contabil.

Cu actele curate

Cele 20 de tonete sunt construite încă de la începutul acestei luni pe două terenuri închiriate, cu suprafaţa totală de 0,054 hectare, în beneficiul AgroEuroMarket SRL, administratorul pieţei Delfin. Potrivit directorului pieţei, Nicolae Dogaru, terenul a fost alocat, pe un termen de cinci ani, în baza unei hotărâri emise de Consiliul Municipal în mai 2011. Conform deciziei, AgroEuroMarket SRL poate utiliza acest spaţiu pentru amenajarea pieţei de flori cu construcţii provizorii.

„Florile nu pot fi vândute în interiorul pieţei, fiindcă oamenii nu intră să le cumpere. De-asta am vrut să construim tonetele pentru piaţa de flori, la stradă. Am primit cereri de la aproximativ 40 de comercianţi. Preţul chiriei va fi de circa 2.000 de lei pe lună“, ne-a spus Dogaru. Acesta recunoaşte însă că trei pătrimi din numărul gheretelor din piaţă sunt pustii, deoarece comercianţii preferă să vândă ilegal, pe trotuar, în loc să-şi arendeze vreun chioşc sau o tarabă.

În acelaşi timp, managerul nu ia măsuri prin care să-i determine pe vânzători să-şi desfacă marfa în perimetrul pieţei. „Ultima dată am apelat la ajutorul poliţiei anul trecut. Acum vreau să deschidem la începutul lui mai piaţa de flori şi să mai creăm nişte locuri de muncă. Avem certificat de urbanism şi este şi decizia Consiliului Municipal. Constracţia a fost oprită după ce s-a sesizat pretorul, dar o vom relua“, mai susţine Dogaru.

„La Primărie luptăm cu comercianţii care îşi instalează chioşcuri pe trotuare, însă în cazul de la Alba-Iulia vorbim de o decizie a Consiliului Municipal şi trebuie să ne supunem hotărârii. Una e ceea ce vrem noi şi alta e ce ni se spune de sus“, afirmă şi arhitectul-şef al Capitalei, Ion Carpov.
Afacere dubioasă

Contactat de reporterii „Adevărul“, pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, a declarat că nu este de acord cu noile tonete de flori din piaţa administrată de AgroEuroMarket SRL. „Ei au toate documentele puse la punct şi construcţia este perfect legală, prin decizia Consiliului Municipal. Nu înţeleg însă logica – au chioşcuri goale, dar construiesc altele. Grav e că aceste gherete îi încurcă pe pietoni, dar şi pe conducătorii auto care opresc în zonă“, susţine pretorul. Potrivit lui, de la începutul anului şi până acum, în sectorul Buiucani au fost scoase doar cinci gherete amplasate ilegal, comparativ cu cele vreo 55 de tonete care-au fost demontate anul trecut.

Chioşcarii de trotuar, în grija pretorilor

La fel ca şi anul trecut, şi în acest an pretorii de sector din Capitală au ca sarcină să scoată câte o zecime din chioşcurile amplasate în stradă, lângă bordurile suprafeţei carosabile, indiferent dacă-i vorba de artere principale sau străzi lăturalnice. „Nu avem o statistică referitoare la numărul chioşcurilor încă funcţionale din oraş. Este sarcina preturilor şi trebuie să scoată câte 10% din gherete, anual“, spune şeful adjunct al Direcţiei Arhitectură a Primăriei Chişinău, Radu Blaj.

În sectorul Râşcani au fost scoase în ultimele trei luni 15 gherete din cele planificate, iar anul trecut 70 de chioşcari au rămas fără tonete. „40 dintre proprietari şi-au scos singuri chioşcurile, iar la alte 30 de tonete am intervenit cu utilajele noastre. De anul trecut nu mai autorizăm niciun fel de construcţii comerciale provizorii pe trotuare“, declară pretorul sectorului Râşcani, Mihai Cârlig.

În 2012, gâlceava funcţionarilor municipali cu proprietarii de gherete a luat amploare în sectorul Ciocana, unde lucrările de renovare a străzii Alecu Russo au fost îngreunate de câteva zeci de chioşcuri şi de panouri publicitare nedemontate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite