Primarul Dorin Chirtoacă recunoaşte că există corupţie în procesul de repartizare a terenurilor din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, recunoaşte existenţa unor scheme corupte în domeniul repartizării terenurilor în capitală. Confesiunea a fost făcută în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

„Este cel mai corupt domeniu. Repartizarea terenurilor constituie o problemă mai veche, care a început încă în anii 90. Explicaţia constă în preţul înalt al terenurilor din capitală, preţul pentru un ar variind de la 10 la 20 de mii de Euro ”, a precizat edilul.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, anume pentru implicarea în scheme frauduloase de repartizare a terenurilor municipale pentru construcţii a fost schimbată conducerea Direcţiei arhitectură şi urbanism şi a fost destituit din funcţie şeful Direcţiei funciare, care este cercetat penal de către CNA pentru corupţie pasivă.

Primarul capitalei a spus că vede soluţionarea problemei în angajare persoanelor cu integritate în domeniul respectiv, o monitorizare mai strictă a repartizării terenurilor, cât şi în anularea drepturilor pentru unele organizaţii de a lua cu titlu gratuit terenuri pentru construcţia blocurilor locative. „Există un şir de organizaţii care lasă să creadă că pe lângă atribuţiile de bază ar fi abilitate şi cu construcţia de blocuri locative. Cine vrei construieşte la noi – „Apele Moldovei”, procuratura, poliţia etc.” , a declarat Chirtoacă.

Într-o intervenţie telefonică, directorul Centrului pentru investigaţii jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat că recent a fost efectuată o amplă investigaţie în urma căreia au fost scoase la suprafaţă mai multe scheme frauduloase de acaparare a terenurilor municipale pentru construcţii particulare, cu implicarea funcţionarilor şi a instanţelor judecătoreşti. Printre schemele descoperite sunt luarea loturilor în arendă pentru obiective de menire socială sau parcări,terenuri care mai apoi sunt privatizate şi folosite în construcţii de alte genuri.

Potrivit unui studiu al Centrului independent „Expert-Grup”, municipalitatea a pierdut în ultimii cinci ani peste un miliard de lei din cauza gestionării frauduloase a patrimoniului public. Doar în anii 2010-2014, au fost ocupate ilegal 300 de hectare de teren, iar bugetul municipal a suportat pierderi de cel puţin 500 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite