Opoziţia din Federaţia Rusă se încordează împotriva lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opoziţia rusă a mai organizat un marş de protest în iarna anului 2012 FOTO: delfi.lv
Opoziţia rusă a mai organizat un marş de protest în iarna anului 2012 FOTO: delfi.lv

Opoziţia din Federaţia Rusă s-a aflat recent într-o stare de asediu, împinsă spre periferie de un val de patriotism excesiv. Totodată, preşedintele Vladimir Putin este mai popular ca oricând, cel puţin în sondaje.

În urma deciziei sale de a anexa Crimeea în martie 2014, Putin a atins un rating de popularitate de aproximativ 85% care este încă constant, se arată într-o analiză Globalvoicesonline. Anul acesta s-ar putea dovedi dificil pentru Putin şi implicit pentru cifrele astronomice ale ratingului său de popularitate. Scăderea preţurilor petrolului şi sancţiunile impuse de Comunitatea Internaţională ca urmare a crizei militare din vestul Ucrainei au contribuit la recesiunea recentă a economiei ruse. La începutul acestei luni, Banca Mondială a retrogradat Rusiei creşterea PIB-ului la minus 2,9%.  În mijlocul iernii a inceput din nou o rebeliune pe scară largă în estul Ucrainei, aducând moarte şi distrugere.

Ruşii, chemaţi în stradă

Pe 27 ianuarie, liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a publicat un apel de pe site-ul său pentru ruşi  ca să i se alăture la o demonstraţie „sub drapelul rusesc” pe 1 martie. El spune că actele necesare vor fi depuse în avans pentru a face din martie un eveniment în centrul Moscovei cu participarea a 100.000 de oameni. Acţiunea din martie este sponsorizată de mai multe grupuri de opoziţie. În conformitate cu anunţul lui Navalnîi, acţiunea „anti-criză” din martie va avea loc în sprijinul unei liste  de măsuri care oferă „o bază pentru o agendă pozitivă care ne poate uni şi fără de care Rusia nu va fi capabilă să iasă din criză”. În mesajul său, Navalnîi anunţă mai multe cereri:

Revendicările din primăvara „anti-criză”

Reprezentanţii regimului actual, care trăiesc din banii câştigaţi din vânzarea petrolului de mulţi ani, au adus ţara aproape de faliment. Putin şi guvernul său sunt în imposibilitatea de a scoate ţara din această criză şi trebuie să plece, se spune în apelul lui Navalnîi. Cerem adoptarea următoarelor măsuri anti-criză:

Cereri politice:

• Accesul nelimitat pentru partidele de opoziţie la alegeri. Organizarea de alegeri corecte şi formarea comisiilor electorale prin participarea tuturor candidaţilor la alegeri;

• Încetarea imediată a războiului şi a oricărei agresiuni împotriva Ucrainei;

• Aducerea oficialilor corupţi, de la Rotenberg şi Timcenko, până la Secin, Serdiukov şi Iakunin în faţa justiţiei. Cerem adoptarea legislaţiei care să le interzică funcţionarilor să se îmbogăţească ilegal, folosindu-se de funcţiile lor;

• Încheierea isteriei propagandistice în mass-media şi interzicerea cenzurei. Ca un prim pas, să se ofere opoziţiei o oră de emisie pe săptămână la unul dintre principalele canale de televiziune;

• Eliberarea imediată a tuturor prizonierilor politici;

• Rusia are nevoie de reforma sistemului judiciar, care permite o adevărată independenţă a sistemului;

• Sistemul în care fiecare oraş şi sat este gestionat de la Kremlin s-a dovedit a fi un eşec. Ţara are nevoie de descentralizarea puterii;

Cereri sociale şi economice:

• Înjumătăţirea bugetului alocat sectorului militar-poliţie (o treime din bugetul federal), precum şi alocarea acestor bani către dezvoltarea capitalului uman prin finanţarea sistemelor de sănătate şi educaţie;

• Anularea „contra-sancţiunilor” pentru alimente care au condus la o creştere a preţurilor la produsele alimentare;

• Relocarea fondurilor pentru regiuni şi guvernele locale pentru utilizare în finanţarea infrastructurii sociale şi publice;

• Să oprească finanţarea cu sute de miliarde de ruble a companiilor de stat (Rosneft, VEB, VTB, Gazprombank şi altele).

Opoziţia a promovat marşul, în special, on-line. Leonid Volkov a creat o pagină de Facebook pentru eveniment, iar peste 6.000 de persoane şi-au declarat intenţia de a participa. De asemenea, au fost create pagini pe reţeaua de socializare rusă Vkontakte, cu abonaţi pentru Moscova (320) şi pentru Sankt Petersburg (256 de abonaţi). Este administrată şi o pagină pentru evenimentul asemănător din Sankt Petersburg.

Boris Nemţov, unul dintre liderii formaţiunii Solidaritate şi co-preşedinte al RPR-Parnas (Partidul Republican al Rusiei-Partidul Libertăţii Naţionale), a scris pe Facebook că politicile lui Putin sunt de vină pentru criza economică din Rusia şi a prezentat aceeaşi listă de măsuri anti-criză, menţionând că „cererile noastre nu pot fi lăsate deoparte în cazul în care cel puţin 100.000-150.000 de oameni vor ieşi în stradă”.

Preşedintele RPR-Parnas şi fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov a postat lista de măsuri anti-criză pe site-ul său şi a promovat marşul pe LiveJournal: „Putin nu mai are nimic de oferit poporului rus decât setea pentru revanşismul post-sovietic, imperialism, xenofobie şi aroganţă naţională, precum şi ură a lumii civilizate. Sistemul lui Putin a putrezit prin capitalismul de cumetrie. Putin trebuie să plece împreună cu sistemul pe care îl reprezintă, care a devenit principalul obstacol în calea dezvoltării ţării. Planul meu este clar şi simplu - o cale constituţională de ieşire din această situaţie. În acest plan, Putin ar juca un rol cheie. El şi echipa sa trebuie să înţeleagă şi să accepte ideea că ar trebui să plece de la putere constituţional. Acest lucru înseamnă alegeri. În decembrie 2016 vor fi organizate alegerile federale pentru Duma de Stat, iar martie 2018 este luna când trebuie să votăm preşedintele. Acesta este punctul de cotitură, calea reală de a schimba situaţia. Iar pentru a aproba o strategie de plecare a actualul guvern, iar o plecare este posibilă, planificarea trebuie să înceapă acum în, 2015”.

Kremlinul poate inversa căderea politică a Rusiei

Kasianov, de asemenea, invită Kremlinul să inverseze căderea politică a Rusiei, să ia măsuri pentru a împuternici societatea civilă din Rusia, reducând tonul isteric propagandistic de la televizor. El spune că aceste măsuri ar pregăti ţara pentru a alege un nou guvern la următoarele alegeri naţionale. Kasianov admite că planul său nu se va întâmpla de la sine şi susţine că protestele de masă pot pune presiune pe autorităţi, astfel încât să urmeze planul său şi, prin urmare, „cheia” pentru a realiza schimbarea paşnică şi constituţională în guvernul Rusiei. În postarea sa de pe blog, Kasianov face apel la „toţi cetăţenii sensibili şi responsabili” să i se alăture în stradă la 1 martie. 

Demonstraţia va fi un mod interesant de a evalua sprijinul public pentru măsurile anti-criză enunţate de liderii opoziţiei. Multe dintre poziţii reprezintă un contrast puternic cu politica actuală a Kremlinului şi par formulate pentru a viza potenţiale fisuri în popularitatea lui Putin, în lumina evoluţiilor recente de politică economică şi externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite